وبلاگ

مخزن آب کامپوزیت چیست؟ مزایا و انواع منبع آب کامپوزیت

مخزن آب کامپوزیت چیست؟ مزایا و انواع منبع آب کامپوزیت

منبع آب کامپوزیت چیست؟

مخزن آب کامپوزیت نوعی مخزن آب است که از مواد کامپوزیتی ساخته شده و معمولاً از ترکیبی از رزین و الیاف، مانند شیشه یا کربن تشکیل شده‌اند. این مواد به دلیل استحکام بالا، وزن بسیار سبک، مقاومت در برابر خوردگی و انعطاف‌پذیری، محبوب و پرکاربرد هستند. بر خلاف مخازن ذخیره سازی سنتی ساخته شده از فلز یا بتن، منبع آب کامپوزیت عملکرد و طول عمر بهتر و بیشتری دارد. در این مقاله از تانکر سازی تهران فلز به بررسی مخزن آب کامپوزیت و ویژگی‌های آن می‌پردازیم.

انواع مخزن آب کامپوزیت

مخزن آب کامپوزیت دارای انواع مختلفی است که بر اساس مکان قرارگیری و نوع ساخت آن دسته‌بندی می‌شوند. این دسته‌بندی به‌صورت زیر است:

۱. مخزن آب هوایی کامپوزیت

مخزن آب هوایی کامپوزیت نوعی تانکر است که بر روی پایه‌های بسیار بلند قرار می‌گیرد. این کار باعث می‌شود آب در هنگام توزیع نیاز به پمپ برای تنظیم فشار نداشته باشد. همچنین به دلیل تأثیر نیروی گرانش، هیچ رسوبی در منبع آب کامپوزیت هوایی جمع نمی‌شود. علاوه بر این، وجود هرگونه نشتی و خرابی در این مخازن به‌سرعت قابل تشخیص است.

۲. منبع آب زمینی کامپوزیت

مخزن آب کامپوزیت زمینی یکی از رایج‌ترین اشکال مخزن آب است. این مخازن بر روی زمین قرار می‌گیرند و به اشکال استوانه‌ای عمودی، استوانه‌ای افقی، بیضی، مخروطی، مکعبی و… ساخته می‌شوند.

۳. مخزن آب زیرزمینی کامپوزیت

در صورتی که فضای کافی برای نصب مخزن آب کامپوزیت وجود ندارد، می‌توانید آن را در زیر زمین دفن کنید. مخزن زیرزمینی کاربردهای بسیار زیادی دارد که یکی از آن‌ها ذخیره و نگهداری آب است. در صورتی که از منبع آب کامپوزیت دفنی استفاده می‌کنید، برای تنظیم فشار آب مورد نیاز، لازم است از پمپ تنظیم فشار استفاده نمایید.

۴. منبع آب ماژولار

مخزن آب کامپوزیت ماژولار یا مدولار نوعی تانکر پنلی است که می‌تواند ظرفیت‌های بسیار بالا تا حد چند میلیون لیتر را در خود ذخیره نماید. این منبع به‌صورت پنل‌های از پیش ساخته‌ای است که در محل نصب مخزن، به یکدیگر متصل می‌شوند. این منبع را معمولاً بر روی زمین نصب می‌کنند و به‌صورت مخزن زمینی کاربرد دارد اما می‌توان آن را به‌صورت تانکر هوایی نیز نصب نمود.

۵. منبع آب کامپوزیت ماشینی

هرچند ممکن است این گزینه چندان رایج نباشد، اما می‌توان با در نظر گرفتن مجموعه‌ای از تمهیدات، آن را ساخت و به‌خوبی از آن بهره گرفت. این نوع تانکر که به آن کامیون تانکر یا تریلر تانکر نیز میگویند، برای انتقال آب به مناطق دوردست کاربرد دارد و معمولاً آن را به‌صورت بیضی یا اشمیتز آن می‌سازند.

۶. منبع آب کامپوزیت چرخ دار

این تانکر برای انتقال آب در فواصل نزدیک کاربرد دارد. معمولاً در زمین‌های کشاورزی و کارخانه‌های بزرگ از آن استفاده می‌کنند. طراحی مخزن آب کامپوزیت چرخ دار به این صورت است که یک تانکر را بر روی یک شاسی با ۲ یا ۴ چرخ نصب می‌کنند. این شاسی امکان اتصال بین منبع و یک وسیله نقلیه نظیر وانت یا تراکتور را فراهم می‌کند. به این ترتیب انرژی مورد نیاز برای انتقال منبع از نقطه‌ای به نقطه دیگر فراهم می‌گردد.

هر یک از این مخازن باید بر اساس نیاز سفارش داده شوند که در این زمینه، ظرفیت مورد نظر بسیار تأثیرگذار است.

کاربرد منبع آب کامپوزیت

مخزن آب کامپوزیت برای ذخیره آب در شرایطی کاربرد دارد که دسترسی به آب لوله‌کشی وجود ندارد و یا هدف، تصفیه آب است. به‌طور کلی، کاربردهای اصلی منبع آب کامپوزیت عبارت است از:

۱. ذخیره آب شرب

دسترسی به آب شرب یکی از مهم‌ترین نیازهای هر موجود زنده است. در مکان‌هایی که این دسترسی محدود است و یا وجود ندارد، استفاده از یک مخزن آب کامپوزیت برای تأمین آب مورد نیاز، ضروری است. این منبع می‌تواند برای یک ساختمان مسکونی، تجاری، باغ و یا حین انجام یک پروژه عمرانی دور از شهر مورد استفاده قرار بگیرد.

۲. تأمین آب کشاورزی

در برخی موارد، کشاورزان باید حق آب خود را در جایی ذخیره کنند. ذخیره حقابه ممکن است نیاز به یک تانکر بزرگ داشته باشد که می‌توان از مخزن آب کامپوزیت استفاده نمود. همچنین ذخیره آب باران را نیز می‌توان با استفاده از این منبع انجام داد. از آب باران برای کشاورزی و دیگر مصارفی که نیاز به تصفیه ندارد می‌توان استفاده نمود. در صورتی که بخواهیم از این آب برای مصارف خانگی استفاده کنیم، باید آن را تصفیه نماییم.

۳. تأمین آب مورد نیاز صنایع و کارخانه‌ها

دستگاه‌های موجود در کارخانه‌ها و کارگاه‌ها نیازمند آب برای تمیزکاری و یا خنک نگه‌داشتن هستند. در این شرایط می‌توان از یک منبع آب کامپوزیت برای تأمین و نگهداری آب مورد نیاز دستگاه‌ها استفاده نمود.

۴. تصفیه آب و فاضلاب

در تأسیسات تصفیه آب و فاضلاب از مخازن کامپوزیتی برای ذخیره و انتقال آب تصفیه شده و تصفیه نشده استفاده می‌شود. مقاومت آن‌ها در برابر خوردگی و واکنش‌های شیمیایی، آن‌ها را برای مدیریت طیف وسیعی از فرآیندهای تصفیه آب مناسب می‌کند.

۵. صنایع غذایی و آشامیدنی

صنایع غذایی و آشامیدنی از مخازن کامپوزیتی برای نگهداری مایعاتی مانند آبمیوه‌ها، محصولات لبنی و سایر مواد مصرفی استفاده می‌کنند. خواص غیر واکنشی مواد کامپوزیتی تضمین می‌کند که محتویات ذخیره شده بدون آلودگی و ایمن برای مصرف باقی می‌مانند.

حال باید ببینیم چرا این مخازن پرکاربرد و محبوب هستند. در بخش بعدی به بررسی مزایای مخزن آب کامپوزیتی می‌پردازیم.

مزایا و انواع منبع آب کامپوزیت

مزایا و معایب منبع آب کامپوزیت

مخزن آب کامپوزیت مزایای زیادی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به وزن بسیار سبک، طول عمر بالا و مقاومت در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی اشاره کرد؛ اما این منبع تنها یک عیب دارد و آن هم قیمت نسبتاً بالای آن است. البته این تانکر به‌اندازه‌ای مزیت دارد که این هزینه را توجیه می‌کند و در حقیقت، این هزینه را به فرد برمی‌گرداند. در ادامه مزایای منبع آب کامپوزیت را بررسی می‌کنیم.

۱. دوام و طول عمر

مواد کامپوزیتی در برابر خوردگی، مواد شیمیایی و دماهای شدید مقاوم هستند که به‌طور قابل توجهی طول عمر مخازن را افزایش می‌دهد. این دوام نیاز به تعویض و نگهداری مکرر را کاهش می‌دهد.

۲. سبک و انعطاف‌پذیر

در مقایسه با مواد سنتی، مخزن آب کامپوزیت بسیار سبک‌تر است که این ویژگی حمل و نصب آن را آسان‌تر می‌کند. انعطاف‌پذیری آن در اشکال و اندازه‌های مختلف اجازه می‌دهد تا نیازهای ذخیره سازی خاص را برآورده کند.

۳. مقرون‌به‌صرفه بودن

در حالی که سرمایه‌گذاری اولیه در مخزن آب کامپوزیت ممکن است بیشتر باشد، مزایای هزینه طولانی‌مدت آن‌ها قابل توجه است. کاهش نیاز به تعمیر و نگهداری و جایگزینی، همراه با صرفه‌جویی در انرژی به دلیل بهبود عایق، هزینه اولیه را جبران می‌کند.

۴. مزایای زیست‌محیطی

مخزن آب کامپوزیتی نسبت به فلزات و بتن دوستدار محیط زیست است. این منبع را می‌توان با مواد بازیافتی تولید کرد و خود قابل بازیافت است و به کاهش آسیب‌های محیطی کمک می‌کند.

۵. سفارشی‌سازی و تطبیق‌پذیری

سفارشی‌سازی یکی از ویژگی‌های کلیدی مخزن آب کامپوزیت است که به آن اجازه می‌دهد تا با نیازهای عملیاتی خاص سازگار شود. این تطبیق‌پذیری به ظرفیت، شکل مخزن و ادغام ویژگی‌های اضافی برای پاسخگویی به نیازهای منحصربه‌فرد صنایع مختلف گسترش می‌یابد.

۶. مقاومت در برابر خوردگی

مواد کامپوزیتی در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند و این مخازن را برای نگهداری آب و انواع مواد خورنده مانند اسیدها، قلیایی‌ها و محلول‌های نمکی ایده‌آل می‌کند. این مقاومت به حفظ یکپارچگی مواد ذخیره شده کمک می‌کند و از آلودگی مواد و محیط جلوگیری می‌نماید.

۷. مقاومت در برابر ضربه

منبع آب کامپوزیت در برابر تنش‌های ناشی از زلزله و نیز اثرات ضربه مقاوم است. به همین دلیل در صورتی که زمین‌لرزه‌ای به وقوع بپیوندد و یا ضربه‌ای به آن وارد شود، مشکلی برای این تانکر به وجود نمی‌آید. البته نباید اجازه داد که ضربه‌های خیلی سخت به آن وارد شود.

ابعاد و ظرفیت مخزن آب کامپوزیت

بسته به اینکه کدام‌یک از انواع مخزن آب کامپوزیت را انتخاب می‌کنید و آن را در کدام مکان قرار می‌دهید، ظرفیت آن می‌تواند متغیر باشد. برای یک منبع خانگی شاید ۱۰۰۰ لیتر مقدار زیادی باشد اما برای ذخیره آب باران و یا تأمین آب مورد نیاز یک شبکه آب‌رسانی، به ظرفیت‌های بسیار بالا نیاز است. به‌طور کلی مخزن آب کامپوزیت تا ظرفیت ۱۰۰۰۰ مترمکعب یعنی ۱۰ میلیون لیتر گنجایش دارند که آن را برای عملیات بزرگ مناسب می‌کند.

تانکرهای بسیار بزرگ معمولاً به‌صورت پنلی هستند و در محل نصب، قطعات آن را به هم متصل می‌کنند. اگر شما هم به یک منبع آب کامپوزیت نیاز دارید، می‌توانید با تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

روش‌های نگهداری از منبع آب کامپوزیت

هر تانکری برای دوام و کارایی بهتر، باید به‌خوبی نگهداری شود. روش‌های مراقبت و نگهداری از مخزن آب کامپوزیت را می‌توان در گزینه‌های زیر خلاصه نمود:

بازرسی‌های منظم: بازرسی‌های معمول و منظم برای شناسایی هرگونه نشانه‌ای از سایش، ترک و پارگی یا مشکلات احتمالی، قبل از تبدیل شدن به مشکلات اساسی بسیار مهم و ضروری است. بررسی‌های منظم می‌تواند به حفظ یکپارچگی مخزن کمک کند. در صورتی که بازرسی منظم را انجام دهید و هرگونه مشکل را به‌موقع برطرف سازید، طول عمر منبع و کارایی آن افزایش می‌یابد.

پروتکل‌های شستشوی تانکر: برای جلوگیری از تجمع باقی‌مانده‌ها یا آلودگی‌هایی که می‌توانند بر عملکرد منبع یا کیفیت آب تأثیر بگذارند، باید از روش‌های تمیز کردن مناسب پیروی کرد. توجه کنید که برای شستشوی مخزن آب کامپوزیت، باید ابتدا آن را تخلیه کنید.

اجتناب از آسیب فیزیکی: اگرچه مخازن کامپوزیتی بادوام هستند، اما همچنان می‌توانند در معرض آسیب فیزیکی باشند. اطمینان حاصل کنید که آن‌ها در هنگام نصب و نگهداری به‌دقت مورد استفاده قرار می‌گیرند و در معرض سقوط از ارتفاع و یا ضربه‌های سخت قرار ندارند.

نظارت بر دما و فشار: مراقب سطح دما و فشار داخل منبع باشید تا مطمئن شوید که در محدوده ایمن باقی می‌مانند. مواد کامپوزیت برای تحمل طیف وسیعی از شرایط طراحی شده‌اند، اما تجاوز از این محدودیت‌ها می‌تواند منجر به آسیب شود.

طول عمر منبع آب کامپوزیت

یکی از اصلی‌ترین سؤال مشتریان در هنگام خرید هرگونه تانکر برای ذخیره آب یا هر ماده دیگری، طول عمر تانکر است. در مورد مخزن آب کامپوزیت می‌توان گفت طول عمر آن حدود ۵۰ سال است. این طول عمر به‌نوبه خود بی‌نظیر است و کمتر تانکری تا این اندازه عمر می‌کند. منبع آب کامپوزیت در برابر شرایط محیطی، تنش و استرس ناشی از زلزله و همچنین ضربه مقاوم است و این موارد به طول عمر مفید منبع کمک می‌کند. از این رو استفاده از منبع کامپوزیت یک گزینه عالی برای سرمایه‌گذاری و صرفه‌جویی در هزینه است.

قیمت منبع آب کامپوزیت

همان‌طور که می‌دانید، قیمت مخزن آب کامپوزیت و هر منبع دیگری، به مجموعه‌ای از عوامل بستگی دارد و نمی‌توان یک قیمت واحد را مشخص نمود. عوامل مؤثر بر قیمت منبع آب کامپوزیت عبارت است از:

ابعاد و ظرفیت منبع: اینکه شما یک مخزن ۱۰۰۰ لیتری سفارش دهید یا یک مخزن ۱۰۰۰۰۰۰ لیتری، عاملی است که مستقیماً بر قیمت تأثیر می‌گذارد. هرچه حجم بالاتر باشد، قیمت نیز بالاتر خواهد بود.

ضخامت دیواره مخزن آب کامپوزیت: هرچه ضخامت منبع بیشتر باشد، مواد اولیه بیشتری لازم است و ساخت آن نیز خاص‌تر خواهد بود؛ بنابراین هزینه نهایی افزایش خواهد داشت.

کیفیت ساخت: کیفیت ساخت می‌تواند ارتباط مستقیمی با قیمت منبع آب کامپوزیت داشته باشد؛ زیرا این عامل بر طول عمر منبع تأثیر می‌گذارد. هر چه کیفیت بهتر باشد، طول عمر بیشتر است.

شکل ظاهری: شکل هندسی و ظاهری مخزن آب کامپوزیت می‌تواند عاملی بر قیمت آن باشد. برای مثال یک مخزن آب کامپوزیت به شکل کامیون تانکر، باید در فریم فلزی قرار بگیرد تا در جاده با مشکلی مواجه نباشد. به همین دلیل قیمت آن افزایش خواهد داشت؛ اما یک منبع آب کامپوزیت زمینی قیمت کمتری دارد.

خرید بدون واسطه: زمانی که منبع آب کامپوزیت را از یک تانکر سازی و بدون واسطه خریداری می‌کنید، حذف واسطه می‌تواند قیمت منبع را کاهش دهد؛ اما در صورتی که بخواهید همان مخزن را از یک واسطه خریداری نمایید، باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.

مجموع این عوامل قیمت مخزن آب کامپوزیت را به‌طور نهایی مشخص می‌کند.

جمع‌بندی و سخن پایانی

مخزن آب کامپوزیت یکی از انواع مخازن آب است که از الیاف شیشه و رزین ساخته می‌شود. این تانکرها حجم‌ها و ابعاد مختلفی دارند که تا ۱۰ میلیون لیتر را نیز می‌تواند ذخیره کند. از ویژگی‌های منحصربه‌فرد منبع آب کامپوزیت می‌توان به وزن فوق‌العاده سبک آن اشاره نمود که عمل انتقال را به‌شدت آسان می‌کند. علاوه بر این، نصب مخزن آب کامپوزیت نیز بسیار ساده است و بر محبوبیت آن می‌افزاید.

تنها مشکل مخزن آب کامپوزیت، قیمت بالای آن نسبت به سایر مخازن است که این موضوع، با توجه به هزینه کم برای نگهداری و طول عمر بالا، جبران‌پذیر است. به عبارتی این هزینه در طول سرمایه‌گذاری به‌طور نامحسوس به سرمایه‌گذار بازمی‌گردد. برای خرید منبع آب کامپوزیت یا هر منبع دیگر می‌توانید با تانکر سازی تهران فلز تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *