مخزن آب چیست؟
مخزن آب یکی از انواع تانکرهاست که برای ذخیره آب شرب، ذخیره آب مصرفی در صنایع و نیز استفادههای گوناگون دیگر کاربرد دارد. زمانی که برای خرید یک مخزن آب اقدام میکنید، توجه به نصب مخزن آب یکی از موضوعات مهم و اساسی است. اگر نصب منبع آب بهدرستی صورت نگیرد میتواند پیامدهای ناگواری مانند شکستگی تانکر را به همراه بیاورد؛ بنابراین لازم و ضروری است که برای نصب تانکر از یک راهنمای کامل و تکنسین مجرب و متخصص استفاده کنید. ما در این مقاله از تانکر سازی تهران فلز به بررسی انواع روشهای نصب مخزن آب خواهیم پرداخت.
انواع مخزن
میدانید که مخزن آب انواع گوناگونی دارد. هر یک از این مخازن در محلهای متفاوتی قابل نصب هستند و به همین دلیل نیازمند راهنمای نصب جداگانه هستند. انواع مخزن آب عبارت است از:
- مخزن آب زیرزمینی
- مخزن آب زمینی
- مخزن آب هوایی
- مخزن آب ماشینی
- مخزن آب چرخ دار
از طرفی مخازن آب از مواد اولیه متفاوتی ساخته میشوند که کاربرد و ویژگیهای آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. انواع مواد اولیه برای ساخت مخزن آب عبارت است از:
- پلی اتیلن
- پلی پروپیلن
- پلی وینل کلرید
- فولاد
- استیل ضدزنگ
- فولاد گالوانیزه
- فایبرگلاس
- کامپوزیت
بنابراین میتوان دهها نوع مخزن آب ساخت که هر یک از آنها برای کاربرد و مکان خاصی قابل استفاده هستند.
روشهای نصب مخزن آب
اینکه مخزن شما از چه ماده اولیهای ساخته شده و قرار است در چه مکانی نصب شود، نحوه و روش نصب تانکر آب را تعیین میکند. برای مثال راهنمای نصب مخزن آب هوایی با راهنمای نصب منبع آب زیرزمینی کاملاً متفاوت است؛ بنابراین نیاز است هر یک از این مخازن راهنمای جداگانهای داشته باشند. ما در این بخش برای هر نوع مخزن یک راهنمای نصب کاملاً مجزا ارائه خواهیم داد.
نصب مخزن آب در ساختمان
ممکن است بنا بر شرایطی، نیاز باشد در ساختمان محل زندگی خود، یک مخزن آب نصب کنید. برای این کار میتوانید از راهنمای مخزن آبی که در این بخش ارائه میدهیم استفاده کنید:
۱. انتخاب مکان مناسب
محل مناسبی را برای نصب مخزن آب انتخاب کنید. برای جلوگیری از کج شدن یا فرورفتن، تانکر باید روی سطحی ثابت، صاف و هموار قرار گیرد. اگر در محل زندگی شما قوانین خاصی برای نصب منبع آب وجود دارد، آن را بررسی کنید و مطابق با همان قوانین به نصب منبع آب بپردازید.
۲. آمادهسازی زمین
زمین مورد نظر را از هرگونه آلودگی و اشیای مزاحم و اضافی پاک کنید. برای مثال اشیایی را که ممکن است بر روی تانکر آب سقوط کنند و آن را بشکنند، از محل نصب مخزن دور کنید. یک پایه محکم و قوی برای تانکر آب خود قرار دهید تا مخزن را روی آن نصب کنید.
۳. نصب مخزن
تانکر را در محل مورد نظر قرار دهید و با توجه به دستورالعملهای مخزن آب، آن را نصب کنید. برای این کار لازم است منبع ورودی آب را با استفاده از لوله به تانکر وصل نمایید. همچنین اتصالات و خروجیهای تانکر را به لولههای آب اصلی متصل نمایید. هیچ اتصالی نباید از قلم بیفتد.
پیچها و رزوهها را بیش از حد نپیچانید؛ زیرا در طولانیمدت باعث شکستگی مخزن میشود و هزینههای اضافی به بار میآورد.
۴. نصب پمپ
برای اینکه آب به همه قسمتهای ساختمان برسد، لازم است یک پمپ آب نیز در هنگام نصب مخزن وصل کنید. تمام سیمها و اتصالات پمپ را متصل نمایید. مراقب باشید که مشکلی در سیمکشی پیش نیاید.
۵. بررسی و آزمایش
پس از نصب مخزن آب، لازم است آن را بررسی و آزمایش کنید. شیر ورودی را باز کنید تا آب به داخل مخزن سرازیر شود. پس از اینکه مقدار قابل قبولی آب در تانکر جمع شد، لولههای خروجی و پمپ را آزمایش کنید. بررسی کنید که آیا آب به همه جای ساختمان میرسد یا خیر. اگر مشکلی وجود داشت، همان زمان مشکل را برطرف کنید و اجازه ندهید تانکر با وجود مشکل، به کار خود ادامه دهد؛ زیرا ممکن است یک مشکل کوچک، تبدیل به یک مشکل بزرگ شود و هزینه زیادی را به شما تحمیل کند.
توجه نمایید که هر تانکر سازی، دستورالعمل خاصی برای نصب مخزن آب دارد که با توجه به نوع تانکر، باید آنها را رعایت کنید. برای مثال اگر در حال نصب منبع آب پلی اتیلن هستید، باید از دستورالعمل سازنده آن پیروی کنید و نباید دستورالعمل مربوط به نصب مخزن آب فولادی را روی تانکر خود پیادهسازی کنید.
نصب مخزن آب در پشت بام
وقتی برای نصب مخزن آب، پشت بام را انتخاب میکنید، نیاز به پمپ آب کمرنگ میشود. نصب منبع آب در پشت بام به افزایش فشار آب کمک میکند؛ زیرا هر چه ارتفاع بیشتر باشد، آب با فشار بیشتری در لولهها جریان مییابد. از این رو پشت بام محل مناسبی برای نصب منبع آب است.
۱. انتخاب مکان
برای نصب مخزن آب در پشت بام، ابتدا مکان مناسبی را انتخاب کنید. بهتر است مخزن را در جایی قرار دهید که سایبان داشته باشد و یا اینکه خودتان برای آن یک سایبان بسازید. این کار کمک میکند طول عمر تانکر شما افزایش یابد و از شکستگی بر اثر نور خورشید جلوگیری به عمل آید.
۲. استفاده از پایه محکم
ابتدا یک پایه محکم تهیه کنید. سپس آن را در محل نصب مخزن آب قرار دهید. حالا تانکر را روی پایه بگذارید. این کار کمک میکند به ایزوگام آسیبی وارد نشود. اهمیت این اتفاق به این دلیل است که ایجاد سوراخ روی ایزوگام میتواند مشکلات دیگری به همراه بیاورد.
۳. نصب مخزن
مانند آنچه در نصب مخزن آب در ساختمان بیان نمودیم، اتصالات ورودی و خروجی تانکر را وصل کنید. اتصالات ورودی مخزن باید به اتصالات ورودی آب ساختمان متصل شود. از طرفی اتصالات خروجی مخزن نیز باید به اتصالات لولههای اصلی ورود به لولهکشی ساختمان متصل شوند. به این معنی که آب از کنتور به مخزن وارد میشود و بعد در مخزن ذخیره میشود و از آن به لولهها سرازیر میشود.
پیچها را بهاندازه سفت کنید و از پیچاندن بیش از حد خودداری نمایید. مطمئن شوید که همه اتصالات و شیرهای ورودی و خروجی را نصب کردهاید. شیر یکطرفه و کنترل کننده را نیز حتماً نصب کنید تا آب بهدرستی تنظیم شود.
۴. نصب پمپ
چنانچه ممکن است در برخی از ساعات با افت فشار مواجه شوید، بهتر است یک پمپ تنظیم فشار نیز نصب کنید. این کار کمک میکند تا در همه ساعات شبانهروز، فشار خوبی برای آب به وجود آید و با قطعی و کمبود فشار برخورد نکنید.
۵. بررسی و آزمایش
مانند آنچه در بخش نصب مخزن آب در ساختمان بیان کردیم، آزمایشهای لازم را برای بررسی مخزن آب انجام دهید و هرگونه مشکل را در همان زمان برطرف نمایید.
نصب مخزن آب در زیر پله
مخزن زیر پله یکی از انواع مخزن آب پلی اتیلن است و در مکانهایی که با کمبود فضا مواجهاند، کاربرد دارد. این مخزن در زیر پله و فضاهای بلااستفاده قابل نصب است و نصب آسانی دارد. قبل از سفارش مخزن زیر پله ابتدا لازم است اندازههای دقیق مکان مورد نظر و نیز حجم مورد نیاز را بدانید. آنگاه میتوانید مخزن مورد نیازتان را از تانکر سازی سفارش دهید.
نصب مخزن آب زیر پله بسیار آسان است و ابعاد کوچکی دارد. کافی است لولههای ورودی و خروجی را وصل نمایید. برای تنظیم فشار آب، از یک پمپ استفاده کنید و مانند آنچه در قسمتهای قبل بیان نمودیم، پس از نصب تانکر آب، آزمایشهای لازم را انجام دهید.
نصب منبع آب در باغ
وقتی صحبت از نصب مخزن آب در باغ به میان میآید، طول عمر و ظرفیت بالا اهمیت پیدا میکند. معمولاً مخازن آب در باغها بهصورت زمینی نصب میشوند؛ یعنی روی زمین. این مخازن معمولاً آب باران را ذخیره میکنند تا در زمانهای کمآبی از آن استفاده شود.
مخازن آبیاری باغ میتوانند از نوع مخزن آب تاشو و یا مخزن آب زمینی باشند. برای نصب مخزن آب در باغ ابتدا باید مکان مناسبی را در نظر بگیرید که دسترسی آن به منبع اصلی آسان باشد. سپس لولههای ورودی را به منبع اصلی وصل نمایید. لولههای خروجی را میتوانید به سیستم آبیاری قطرهای، شیر آب و یا هر سیستم دیگری وصل کنید.
پیش از نصب مخزن آب در باغ، زمین را مسطح و سطح آن را مستحکم کنید تا مشکلی برای تانکر پیش نیاید. همچنین سطح زمین را از هر نوع سنگریزه، اشیاء تیز و زباله پاک نمایید.
نصب مخزن آب زمینی
برای نصب مخزن آب زمینی ابتدا لازم است مکان مناسبی را در نظر بگیرید. سپس آن نقطه را از هرگونه آلودگی، سنگریزه، مواد در معرض سقوط، مواد مشتعل و حرارت بالا خالی کنید. سطح زیرین باید کاملاً مسطح و مستحکم باشد. یک پایه مناسب و مقاوم انتخاب نمایید تا مخزن را روی آن قرار دهید. سپس لولههای ورودی، خروجی، پمپ و سایر اتصالات را متصل کنید.
سیمکشیها و لولهکشیها را بهطور کامل بررسی کنید. پمپ را روشن کنید و اجازه دهید مخزن شما پر از آب شود. حالا از آب مخزن استفاده کنید تا در صورت وجود مشکل در هر بخش، بتوانید آن را شناسایی نمایید.
مطابق آنچه در بخش نصب تانکر آب در ساختمان بیان نمودیم، بررسیهای لازم را انجام دهید تا از عملکرد تانکر اطمینان حاصل نمایید.
نصب مخزن آب هوایی
نصب مخزن آب هوایی کاملاً متفاوت از سایر تانکرها است؛ زیرا عملکرد و ویژگیهای آن متفاوت است. در نصب منبع آب هوایی، شما نیاز به اتصال پمپ خروجی نخواهید داشت بلکه ارتفاع تانکر، بهخوبی میتوانند در تمام ساعات شبانهروز، توزیع آب را بهخوبی انجام دهد؛ اما در عوض نیاز به پمپ ورودی دارید؛ زیرا برای پر کردن تانکر باید آب را به سمت بالا حرکت دهید و میدانید که آب سربالایی نمیرود؛ بنابراین باید یک پمپ آب نصب کنید تا آب را با کمک قدرت برق، با بالا هدایت کنید. تا زمانی که تانکر پر شود، پمپ روش است و پس از آن، خاموش میشود.
۱. انتخاب محل نصب
محل مناسبی را برای نصب تانکر آب هوایی انتخاب کنید. باید توجه نمایید که در این محل، یک پایه با ارتفاع زیاد نصب میشود؛ بنابراین محل مورد نظر باید توانایی قرارگیری پایهها و نیز دسترسی به منبع اصلی آب را داشته باشد.
۲. نصب پایهها
پایههای مخزن آب هوایی را نصب کنید. این پایهها معمولاً از جنس فولاد هستند و قدرت زیادی در تحمل وزن تانکر دارند؛ اما باید ضخامت پایهها بهاندازه و متناسب با حجم و وزن تانکر شما باشد.
۳.نصب مخزن
پس از نصب پایهها، نوبت به نصب مخزن آب میرسد. مخزن را در جایگاهی که از قبل ساخته شده قرار دهید. سپس لولههای ورودی و خروجی را متصل کنید.
۴. نصب پمپ
پس از این مرحله، نصب پمپ ورودی صورت میگیرد. پمپ آب را در جایگاه مناسب در کنار مخزن قرار دهید و سیمکشیها را به کمک یک متخصص متصل کنید. توجه کنید که هیچ اتصالی از قلم نیفتد.
همانطور که پیش از این بیان نمودیم، نیازی به پمپ خروجی نیست؛ زیرا نیروی جاذبه میتواند آب را با فشار خوبی به شبکه توزیع منتقل کند.
۵. بررسی و آزمایش
حالا زمان آن است که تانکر را آزمایش کنیم. پمپ ورودی را روشن میکنیم تا آب به بالا هدایت و مخزن پر از آب گردد. سپس پمپ خاموش میشود. حالا نوبت بررسی سیستم خروجی است. برای این کار یکی از شیرهای خروجی مخزن را باز کنید. خروج آب باید بدون هیچ مشکلی صورت بگیرد.
در صورتی که در هر مرحله با مشکلی مواجه شدید، بخشهای مربوط به آن را بررسی کنید تا بتوانید مشکل را پیدا نمایید. در این صورت، همان موقع به رفع مشکل بپردازید.
برای اتصالات فنی نیاز به تکنسین مجرب و متخصص دارید. هرگز نصب مخزن آب را به افراد نابلد نسپارید؛ زیرا ممکن است با ایجاد آسیب به یک نقطه، هزینههای اضافی به شما تحمیل کنند.
نصب مخزن آب زیرزمینی
مخزن آب زیرزمینی در زیر زمین نصب میشود. به همین دلیل نصب آن دارای چندین مرحله اضافه است که باید به آنها توجه نمود. در این بخش از تانکر سازی تهران فلز به تشریح نحوه نصب تانکر آب زیرزمینی میپنداریم.
۱. انتخاب محل نصب
مکان مناسبی را برای نصب مخزن آب زیرزمینی خود انتخاب کنید. توجه کنید که این محل نباید مکان عبور و مرور ماشینها و وسایل سنگین باشد؛ زیرا پس از نصب تانکر آب زیرزمینی، اگر وسایل سنگین از روی آن عبور کند و یا بر روی آن قرار بگیرد، میتواند به مخزن و محل آن آسیب برساند.
از طرفی محل نصب منبع آب زیرزمینی باید بهگونهای باشد که ماشینآلات مورد نیاز برای نصب و تعمیر بتوانند به آن دسترسی پیدا کنند؛ بنابراین محل نصب مخزن آب زیرزمینی بسیار مهم است. بهترین محل، مکانی خواهد بود که بهراحتی برای ماشینآلات و هرگونه تعمیر و نگهداری در آینده قابل دسترسی باشد، کیفیت خاک خوب و زهکشی خوب داشته باشد و هیچگونه تداخلی با پایههای ساختمانی نزدیک یا تأسیسات زیرزمینی ایجاد نکند.
معمولاً لازم است قوانین حاکم بر منطقه را بررسی کنید و هرگونه مجوز لازم را قبل از اقدام دریافت نمایید.
مکانی را انتخاب کنید که تا حد امکان به منبع آب اصلی نزدیک باشد تا نیاز به لولهکشی و قدرت و اندازه پمپ آب کمتر شود. این کار در طولانیمدت باعث صرفهجویی در هزینه میشود.
مکانی را انتخاب کنید که مستعد سیل یا رواناب شدید باران نباشد؛ زیرا این امر میتواند منجر به فرسایش خاک و احتمال تضعیف زودرس مخازن فلزی زیرزمینی شود.
توجه داشته باشید، نصب مخزن آب زیرزمینی در خاک رس اشباع از آب یا در منطقهای با سطح آب بالا توصیه نمیشود. همچنین مخزن زیرزمینی را در مسیر شناخته شده یا مسیری که ممکن است برای وسایل نقلیه یا ماشینآلات سنگین ضروری باشد نصب نکنید.
۲. حفاری
پس از انتخاب محل نصب مخزن، نوبت به حفاری میرسد. با توجه به اندازه مخازن آب، گودبرداری معمولاً توسط یک بیل مکانیکی یا سایر تجهیزات حفاری صورت میگیرد. گودال باید بزرگتر از مخزن باشد تا مخزن و لوازم آن را در خود جای دهد و باید عمقی داشته باشد که قسمت بالای مخزن زیر خط یخبندان اما بالای سطح آب زیرزمینی باشد.
۳. آمادهسازی پایه
جهت زهکشی کافی در اطراف مخزن، ایجاد پایه مناسب برای مخزن در حفاری بسیار مهم است. بسته به نوع مخزن و دستورالعمل تانکر سازی، این پایه میتواند لایهای از ماسه، سنگریزه فشرده یا مخلوط شن و ماسه باشد که قبل از قرارگیری مخزن آب به کف حفاری اضافه میشود.
۴. نصب مخزن
مخزن آب زیرزمینی باید با دقت با استفاده از تجهیزات بالابر مناسب به داخل چاله حفاری که اکنون با پایه مناسب کامل شده است، قرار گیرد. قبل از ادامه، مطمئن شوید که مخزن تراز و درست قرار گرفته است.
توجه داشته باشید، برای بلند کردن، اکثر مخازن آب زیرزمینی دارای لنگههای بالابر و چشمک هستند. همیشه از تمام لنگههای موجود برای بلند کردن استفاده کنید؛ یعنی اگر مخزن چهار لنگه دارد، از هر چهار دهانه آن را وصل کرده و بالا ببرید. فقط مخزن خالی را بلند کنید. هرگز مخزن آب پر را بلند نکنید.
۵. پر کردن
اطراف مخزن را با مواد پرکننده توصیه شده توسط تانکر سازی پر کنید. این کار معمولاً یا خاک بومی یا مخلوط ماسه و شن صورت میگیرد که در آن شن اندازه خاصی دارد.
توصیه میشود که پر کردن در لایههای ۱۲ اینچی انجام شود و هر لایه از بیرون به سمت مخزن فشرده شود تا فضاهای خالی از بین برود و از پایداری اطمینان حاصل شود.
۶. لولهکشی
قبل از پوشاندن سقف و پر کردن کامل اطراف تانکر، لولهکشیها را انجام دهید. تمام اتصالات ورودی و خروجی مخزن را نصب کنید. برای تنظیم فشار آب، نیاز به نصب پمپ آب دارید. همچنین برای جلوگیری از سرریز باید شناور را متصل کنید.
۷. بررسی و آزمایش
پس از نصب و تنظیم تمام لولهکشیها و لوازم جانبی، مخزن را با آب پر کنید تا نشتی آن بررسی شود. هنگامیکه این کار کامل شد و همهچیز خوب به نظر رسید، سقف مخزن را بپوشانید و مکانهای لازم را با خاک پر کنید.
بهترین محل نصب مخزن آب
بسیاری از افراد این سؤال را میپرسند که بهترین مکان برای نصب مخزن آب چه مکانی است. در مرحله اول، نصب مخزن آب در پشت بام و یا نصب منبع آب هوایی بهترین گزینه به نظر میرسد؛ اما حقیقت این است که یافتن بهترین مکان، کاملاً نسبی است. به این معنا که باید بدانید شما چه مخزنی نیاز دارید و مخزن شما چه ویژگیهایی دارد. آنگاه میتوان بهترین محل نصب مخزن آب را شناسایی نمود.
به عبارت دیگر، یک نسخه برای همه کاربردی نیست. برای اینکه بدانید بهترین محل نصب مخزن آب چه مکانی است، باید عوامل زیر را بررسی کنید:
- حجم و ظرفیت مخزن آب شما چقدر است؟
- تانکر آب شما از چه جنسی است؟ پلی اتیلن، فایبرگلاس، فولاد و…
- کاربرد مخزن آب شما چیست؟ آبیاری باغ، ذخیره آب کارخانه، ذخیره آب باران، تأمین آب شرب منزل و…
- شبکه توزیع شما تا چه اندازه بزرگ و گسترده است؟ آب شهری، خانگی، تجاری، پروژههای عمرانی و…
- آیا در آینده شما نیاز به جابهجایی مخزن خواهید داشت یا خیر؟
مجموع این عامل و عوامل دیگری که ممکن است برای هر پروژه به وجود بیاید تعیین میکند که بهترین محل برای نصب مخزن شما کجاست؛ بنابراین نمیتوان برای همه مخازن آب یک دستورالعمل واحد تعریف کرد. مهم این است که شما بتوانید بهترین محل نصب مخزن آب خود را پیدا کنید و آن را در آن محل نصب نمایید.
جمعبندی و سخن پایانی
نصب مخزن آب یکی از عواملی است که میتواند بر توزیع آب و نحوه عملکرد تانکر تأثیر بگذارد. با این حال، این کار متأثر از عوامل دیگری است که تعیین میکنند محل نصب منبع آب کجا باشد تا بهترین عملکرد را داشته باشد. به همین دلیل لازم است پیش از نصب تانکر آب، تمامی عوامل موجود و انتظارات خود را بررسی کنید تا بهترین محل برای نصب را پیدا کنید. برای سفارش و خرید هر نوع تانکر میتوانید با تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید.