مخزن حمل آب چیست؟
تانکر حمل آب یا کامیون تانکر آب نوعی مخزن آب است که برای انتقال آب به مکانهای دوردست که به آب لولهکشی دسترسی ندارند، کاربرد دارد. مخزن حمل آب ابعاد و اندازههای مختلفی دارد، اما معمولاً شکل ظاهری و تجهیزات مورد نیاز آنها یکسان است. این تانکرهای قابل حمل، در صنایعی مانند ساختوساز، معدن و محوطهسازی برای کارهایی مانند کنترل گردوغبار، فشردهسازی خاک و تمیز کردن تجهیزات استفاده میشوند. علاوه بر این میتوان برای انتقال آب آشامیدنی از آن استفاده نمود. در این مقاله از تانکر سازی تهران فلز به بررسی تانکر حمل آب یا مخزن ماشینی آب میپردازیم.
کاربردهای کامیون تانکر حمل آب
کاربردهای زیادی برای کامیون تانکر آب در محیطهای صنعتی، ساختمانی و دیگر موارد وجود دارد. در اینجا برخی از رایجترین کاربردها را معرفی و بررسی مینماییم:
۱. کنترل گردوغبار
گردوغبار دید را کاهش و خطرات بهداشتی و زیستمحیطی را افزایش میدهد؛ بنابراین به حداقل رساندن آن در محیطهای عمرانی بسیار مهم است. تأمین رطوبت زمین خشک، گردوغبار را در محل کار کمتر میکند. از این رو برای کنترل گردوغبار، میتوان از تانکر حمل آب بهصورت آبپاش بهره گرفت.
۲. تراکم خاک
در پروژههای عمرانی و ساختمانی خاک باید فشرده شود تا زمینه یکنواختی ایجاد گردد. آب به تراکم یکنواخت خاک کمک میکند. همچنین برای بررسی صاف بودن زمین پس از تسطیح آن مفید است؛ زیرا آب در مناطقی که صاف نیستند جمع میشود. از این رو در چنین کاربردهایی، از مخزن حمل آب میتوان کمک گرفت.
۳. کنترل و مهار آتش
تانکر حمل آب میتواند به مبارزه با آتشسوزی و همچنین انتقال آب به مناطق مستعد آتشسوزی کمک کنند. از این رو آتشنشانی همیشه از مخزن آب ماشینی استفاده میکند. حتماً بارها عبور ماشین آتشنشانی را در جاده دیدهاید. این ماشین بهگونهای طراحی شده که میتواند از کوچههای نسبتاً باریک نیز عبور کند.
۴. آبیاری زمینهای کشاورزی
یکی از پرکاربردترین مناطق استفاده از تانکر حمل آب، آبیاری مزارع، باغها و فضای سبز است. بهخصوص آبیاری گیاهانی که در حاشیه جادهها وجود دارد. مخزن حمل آب با ظرفیت بالای خود میتواند در مدتزمان کوتاهی مناطق بسیار وسیعی را آبیاری کند. کشاورزان از این مخزن بهصورت تانکر آبپاش برای آبیاری استفاده میکنند.
۵. نظافت جاده و تونل
از مخزن ماشینی میتوان در نظافت خیابانها یا تمیز کردن تجهیزات در پروژههای عمرانی استفاده کرد. حتماً در فصول مختلف سال مخزن آب ماشینی را در جاده دیدهاید که در حال شستشوی خیابان است. البته این وسیله، تنها برای شستشو و نظافت نیست؛ بلکه در تابستان برای خنک نمودن جاده میتوان از آن استفاده کرد. همچنین برای رفع مسدودیت تونلها کاربرد دارد.
۶. حمل آب شرب
در صورت لزوم میتوان با استفاده از تانکر حمل آب، هزاران لیتر آب شرب مورد نیاز را به مسافتهای دور فرستاد. این عمل در شرایط اضطراری صورت میگیرد. برای مثال زمانی که در یک منطقه حادثهای به وقوع بپیوندد که بر اثر آن، آب آشامیدنی از دسترس خارج شود، میتوان با کمک این تانکر حمل آب، آب مورد نیاز شهروندان را تأمین نمود.
۷. استفاده مسکونی و تجاری
آیا تا به حال فکر کردهاید که چگونه استخرهای بزرگ با آب پر میشوند؟ دریاچهها یا برکههای مصنوعی و ساخت بشر چطور؟ این عمل با استفاده از کامیون تانکر آب صورت میگیرد. شرکتها از یک تانکر حمل آب برای سرعت بخشیدن به این فرآیند استفاده خواهند کرد. خواه این کار برای پر کردن استخر هتل یا بالا بردن سطح آب در یک دریاچه مصنوعی تقریباً خشک شده باشد. گاهی اوقات، آب چاه تصفیه نشده یا آب آلوده شهر نیز ممکن است نیاز به استفاده از مخزن حمل آب داشته باشد.
۸. صنایع غذایی
در صنایع غذایی برای حمل مایعات خوراکی و مواد پودری فله از تانکر حمل آب استفاده میکنند. دلیل این امر، بهداشتی بودن مخزن حمل آب است که از نظر سازمان بهداشت قابل تائید است. موادی نظیر لبنیات، آبمیوهها، آرد و شکر از جمله این مواد غذایی هستند؛ بنابراین این مخزن بهجز آب مواد دیگری را نیز حمل میکند.
انواع مخزن ماشینی برای حمل آب
اگرچه انواع کامیون تانکرها عملکرد یکسانی را ارائه میدهند، اما انواع مختلفی از کامیونها برای مشاغل مختلف تخصصی وجود دارد. در اینجا مروری بر انواع متداول تانکرهای آب و مشخصاتی مانند اندازه مخزن و ظرفیت مخزن آنها آورده شده است.
۱. مخزن حمل آب استاندارد (سخت، در جاده)
کامیونهای آب استاندارد که به آنها کامیونهای آب صلب یا جادهای نیز میگویند، یکی از رایجترین انواع کامیون تانکر آب هستند. آنها دارای یک قاب سفت و سخت هستند و معمولاً برای کنترل گردوغبار در پروژههای عمرانی که جادههای استاندارد را در دسترس دارند و برای کارهایی مانند تمیز کردن خیابانها و آتشنشانی استفاده میشوند.
این تانکر حمل آب معمولاً مجهز به مخزن آب، گیج، شیلنگ و سیستمهای آبپاش است. بیشتر مدلهای آن نیز ۷۰۰۰ و ۲۲۰۰۰ لیتر آب را حمل میکنند.
۲. مخزن حمل آب خارج از جاده (سخت)
این کامیون تانکر آب برای استفاده در زمینهای ناهموار طراحی شده است؛ مانند آنچه ممکن است در معدنکاری و در پروژههای عمرانی پیدا کنید یا مناطقی که توسط جادههای معمولی قابل دسترسی نیستند. این کامیونها اغلب برای کنترل گردوغبار در مناطق دور افتادهتر، مانند افزایش دید در محل معادن استفاده میشوند.
تانکر حمل آب خارج از جاده، بادوام است. همچنین دارای فاصله بالاتری از زمین و سیستمهای کنترل کشش برای عملکرد ایمن خارج از جاده، چسبندگی و پایداری است. اکثر مدلهای این مخزن حمل آب، ۳۰۰۰۰ و ۱۵۰۰۰۰ لیتر آب را حمل میکنند و برخی تا ۲۳۰۰۰۰ لیتر آب را در خود جای میدهند.
۳. مخزن حمل آب مفصلی (خارج از جاده)
اگر تانکر حمل آب را در معبرهایی با پیچهای تند و جادههای باریک عبور میدهید، باید بدانید که یک کامیون تانکر آب مفصلی خارج از جاده، توانایی بیشتری بر روی زمینهای ناهموار ارائه میدهد. از آنجایی که این مخزن با اتصال بین کابین و تریلر ساخته شده است، میتوانید جلوی بدنه را جدا از عقب حرکت دهید و بهراحتی در زمین سفت و سخت و ناهموار مانور دهید.
از آنجایی که مخزن ماشینی مفصلی مرکز ثقل پایینتری نسبت به کامیونهای صلب آفرود دارد، در شیبها و زمینهای ناهموار پایدارتر هستند؛ اما بهترین گزینه نیست. اکثر مدلهای این مخزن ۱۹۰۰۰ تا ۳۸۰۰۰ لیتر آب را حمل میکنند.
انواع کامیون تانکر حمل آب بر اساس جنس بدنه
علاوه بر این، دستهبندی دیگری برای مخزن آب ماشینی وجود دارد. این تقسیمبندی بر اساس جنس بدنه مخزن صورت میگیرد. در ادامه انواع مخزن حمل آب بر اساس جنس بدنه را بررسی میکنیم.
- فولاد: فولاد یک ماده بسیار بادوام است و میتواند در شرایط سخت برای کارهای ساختمانی و معدنی مقاومت کند. مخزن حمل آب فولادی در اشکال مختلف موجود است که آن را به گزینهای همهکاره تبدیل میکند. از این ماده میتوان انواع دیگری از مخازن را نیز ساخت اما شاید بیشترین کاربرد آن در ذخیره آب آشامیدنی باشد.
- آلومینیوم: آلومینیوم سبکتر از فولاد است، اما دوام کمتری دارد. اگرچه مقاومت بالایی در برابر خوردگی نشان میدهد، اما بهطور کلی طول عمر تانکر حمل آب آلومینیومی کمتر از مخزن آب ماشینی فولادی است.
- پلی اتیلن: پلی اتیلن نوعی پلاستیک سبک و بادوام است که برای ساخت انواع مخزن آب میتوان از آن استفاده نمود. مخزن حمل آب پلی اتیلنی زنگ نمیزند، خم نمیشود و ترک نمیخورد. علاوه بر این تنوع بسیار زیادی در انواع اشکال هندسی و مکانهای قرارگیری تانکرهای ساخته شده از این ماده اولیه وجود دارد؛ بنابراین مخزن آب پلی اتیلن یکی از محبوبترین مخازن آب است.
- فایبرگلاس: اگرچه ممکن است مخزن آب ماشینی فایبرگلاس بهاندازه سایر مواد بادوام نباشد، اما بسیار سبکوزن و در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاوم است. این نوع مخزن معمولاً بهصورت زمینی تولید میشود؛ اما با قرار دادن آن در یک فریم فلزی، میتوان آن را بهصورت مخزن آب ماشینی ساخت.
- کامپوزیت: مخزن آب کامپوزیت یکی از سبکترین و مقاومترین مواد برای ساخت مخزن آب است. اگر بخواهیم از این ماده برای ساخت تانکر حمل آب استفاده کنیم باید آن را در فریم فلزی قرار دهیم.
مزایای کامیون تانکر آب
استفاده از مخزن آب ماشینی چندین مزیت مختلف دارد که مواردی نظیر رعایت بهداشت و حمل آسان از جمله این موارد است. در این بخش تمامی مزایای تانکر حمل آب را بررسی میکنیم.
- کمک برای دسترسی به آب در هر نقطه: تانکر حمل آب کمک میکند تا از دسترسی به آب تمیز در مناطق دورافتاده که زیرساختهای آب در آن کافی نیست، اطمینان حاصل کنید.
- انعطافپذیری در جاده: مخزن حمل آب میتواند در زمینها و جادههای صعبالعبور حرکت کند و آب را به مکانهای غیرقابل دسترس با وسایل نقلیه بزرگتر برساند. به عبارتی کامیون تانکر آب با شرایط جغرافیایی متنوع سازگار است.
- قابلیت اطمینان: حقیقت این است که هنوز هم در بسیاری از مناطق کشور، تأمین آب آشامیدنی با دشواریهای فراوانی روبهرو است. مخزن آب ماشینی کمک میکند تا از تأمین بدون وقفه آب در مواقع اضطراری یا کمبود موقت آب در جامعه هدف، اطمینان حاصل کنید.
- سرعت بالا در انتقال آب: تانکر حمل آب عملیات توزیع آب را با بارگیری و تخلیه سریع، ساده میکند و مدیریت منابع را بهینه میسازد. به عبارتی کمک میکند تا تمامی عملیات آبرسانی با سرعت بالا صورت گیرد. اعم از بارگیری، انتقال و تخلیه؛ بنابراین بهترین گزینه برای آبرسانی به مناطق مورد نظر بهحساب میآید.
- مطابقت با قوانین و مقررات بهداشتی: مخزن آب ماشینی مطابق با مقررات و استانداردهای حملونقل آب آشامیدنی است و به حفظ کیفیت و ایمنی آب در طول فرآیند تحویل بهطور شایسته کمک میکند. این بدان معنی است که نباید از مخازن غیربهداشتی برای انتقال آب و مواد خوراکی فله استفاده نمود.
ظرفیت و حجم مخزن حمل آب
اکثر تانکرهای ماشینی حمل آب استاندارد در جاده، ظرفیتی بین ۷۰۰۰ تا ۲۲۰۰۰ لیتر آب دارند. مدلهای بزرگتر تانکر حمل آب، مانند نمونههایی که در پروژههای عمرانی استفاده میشوند، میتوانند تا ۷۵۰۰۰ لیتر را در خود جای دهند. مدلهای تخصصی برای ساختوساز و استخراج در مقیاس بزرگ، ظرفیتی برابر با ۲۲۰۰۰۰ لیتر دارند.
بنابراین اگر تصمیم به خرید یک مخزن حمل آب دارید، میتوانید بدون محدودیت، حجم آن را انتخاب نمایید. البته در این زمینه باید بررسی کنید که نیاز اصلی شما چه مقدار است. برای این کار میتوانید با تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید.
قیمت تانکر حمل آب
همانطور که میدانید، مؤلفههای زیادی در تعیین قیمت کامیون تانکر آب مؤثر هستند. به عبارتی برای تعیین قیمت مخزن حمل آب باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرید. این عوامل عبارتاند از:
- جنس مواد اولیه ساخت مخزن
- ظرفیت و حجم مخزن
- کیفیت و نحوه ساخت
- ضخامت بدنه مخزن
- تعداد پایهها
- نوع رنگآمیزی
- تعداد لوازم جانبی و کیفیت آنها
- نوع عایقبندی
بنابراین برای استعلام قیمت لازم است تمامی این موارد و موارد دیگری را که بر اساس نیاز شما قابل تعیین است، در نظر بگیرید و همه این موارد را بررسی کنید. علاوه بر این، خرید باواسطه یا بدون واسطه میتواند بر قیمت نهایی تانکر حمل آب تأثیر بگذارد. معمولاً واسطهها مقادیر قابل توجهی به قیمت مخزن میافزایند؛ بنابراین بهتر است تانکر خود را از تانکر سازی و بدون واسطه سفارش دهید. برای این کار میتوانید با تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید.
جمعبندی و سخن پایانی
تانکر حمل آب یکی از انواع مخزن آب است که برای حمل آب به نقاط دوردست و نیز پروژههای عمرانی و عملیات جادهای کاربرد دارد. کامیون تانکر آب را معمولاً از فلزاتی مانند فولاد و آلومینیوم یا موادی مانند پلی اتیلن و فایبرگلاس میسازند تا در برابر ضربه و همچنین خوردگی مقاوم باشد. از مزایای این مخزن حمل آب میتوان به انتقال حجم عظیمی از آب اشاره کرد که در سایر مخازن، این امکان وجود ندارد. به کمک این مخزن میتوان آب مورد نیاز خانوارهایی را که به هر دلیل به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند، تأمین نمود. برای سفارش و خرید مخزن آب ماشینی و یا هر نوع مخزن دیگر میتوانید با تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید.