وبلاگ

کامیون تانکر چیست؟ انواع و کاربردهای تانکر ماشینی

کامیون تانکر چیست؟

تانکر ماشینی چیست؟

تانکر ماشینی، کامیون تانکر یا تریلر تانکر یکی از انواع تانکرها است که بر روی کامیون یا تریلی نصب می‌شود. کاربرد اصلی این تانکر، حمل مایعات و گازها در فواصل بسیار طولانی است. این مخازن پرکاربرد در بسیاری از صنایع نظیر صنایع غذایی، حمل سوخت، مایعات بهداشتی، آب آشامیدنی و دیگر کاربردها قابل استفاده است. در این مقاله از تانکر سازی تهران فلز به معرفی و بررسی کامل و مخزن ماشینی خواهیم پرداخت.

انواع کامیون تانکر از نظر متریال ساخت

همان‌طور که می‌دانید تانکرها را از مواد مختلفی می‌سازند. این تنوع در متریال، باعث تنوع در کاربرد، تنوع در قیمت و همچنین تنوع در کارکرد مخزن می‌شود. انواع کامیون تانکر از نظر جنس مواد اولیه عبارت است از:

      1. گالوانیزه
      2. فولادی
      3. آلومینیوم
      4. پلاستیکی

البته سایر تانکرها را می‌توان از متریال دیگری نظیر فایبرگلاس، کامپوزیت، پلی اتیلن، پلی پروپیلن و بسیاری از مواد دیگر ساخت؛ اما تانکر ماشینی باید حجم بالایی از سیالات را در جاده حمل کند؛ بنابراین لازم است از متریالی ساخته شود که در برابر ضربه و حوادث جاده مقاوم باشد.

انواع تانکر ماشینی از نظر شکل ظاهری

به‌طور کلی دو نوع کامیون تانکر از نظر شکل ظاهری وجود دارد. مخزن ماشینی بیضی و مخزن ماشینی اشمیتز. در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

۱. مخزن ماشینی اشمیتز

این کامیون تانکر در ابتدا توسط شرکت اشمیتز ساخته شد و به همین دلیل امروزه با این نام شناخته می‌شود. ویژگی اصلی تانکر ماشینی اشمیتز، ارتفاع کم آن است. این تانکر برخلاف سایر کامیون تانکرها، ارتفاع کمی دارد و این ویژگی باعث می‌شود خطر چپ کردن آن در جاده به میزان قابل توجهی کاهش یابد. همچنین دور زدن با آن آسان‌تر است. به عبارتی کامیون تانکر اشمیتز ایمنی بالاتری نسبت به سایر تانکرهای ماشینی دارد. علاوه بر این حجم مخزن اشمیتز بیشتر است؛ زیرا به‌جای ارتفاع، عرض بیشتری دارد. این تانکر بر روی شاسی تریلی، کامیون و بنز تک سوار می‌شود.

۲. مخزن ماشینی بیضی

شاید این نوع مخزن ماشینی را بارها در جاده‌ها دیده باشید. این تانکر به‌صورت استوانه‌ای با دو قاعده بیضی ساخته می‌شود که به‌صورت افقی روی کامیون یا تریلی نصب می‌شود. معمولاً وظیفه این تانکر، حمل مایعات خوراکی نظیر آب، شیر و روغن است. کامیون تانکر بیضی برای آب‌پاشی خیابان‌ها نیز مناسب است. رانندگی با این تانکرها بسیار حساس است. اگر راننده سرعت را کنترل نکند و بنا بر دلیلی مجبور به ترمز ناگهانی شود، موج حرکت مایع در داخل تانکر می‌تواند خطراتی نظیر چپ کردن را به همراه داشته باشد.

این نوع کامیون تانکر در ظرفیت و حجم کمتر ساخته می‌شود و استفاده از آن در حال حاضر کمتر از گذشته است. از ویژگی‌های آن می‌توان به مواردی نظیر ضد قارچ و ضد جلبک بودن اشاره کرد. این تانکر به‌صورت تک لایه و سه لایه است که در نهایت با رنگ اپوکسی رنگ‌آمیزی می‌شود.

کاربرد کامیون تانکر

کامیون تانکرها استفاده‌های زیادی دارند و در تمامی صنایع می‌توان از آن‌ها بهره برد. به‌خصوص به این دلیل که آن‌ها می‌توانند سیالات را بین استان‌ها و حتی کشورها منتقل و جابه‌جا کنند. بر اساس کاربردهای مختلف این مخازن می‌توان آن‌ها را به شکل‌های مختلف ساخت. تانکرهای زیر، نمونه‌هایی از تانکر ماشینی هستند:

      • مخزن ماشینی دوجداره
      • مخزن ماشینی کویل دار
      • مخزن ماشینی تحت فشار
      • مخزن ماشینی عایق

برای مثال مخزن ماشینی تحت فشار برای سیالات گازی مورد استفاده است.

کاربردهای اصلی تانکر ماشینی که در بسیاری از کشورها مورد استفاده است، عبارت است از:

      1. حمل مایعات خوراکی
      2. انتقال آب
      3. حمل مواد غذایی
      4. انتقال سوخت
      5. حمل مایعات شیمیایی
      6. حمل اسید

در ادامه به بررسی هر یک از این کامیون تانکرها خواهیم پرداخت.

۱. مخزن ماشینی حمل مایعات خوراکی

این کامیون تانکر برای حمل موادی نظیر لبنیات، آب آشامیدنی، آب کشاورزی و مواردی از این دست مورد استفاده قرار می‌گیرد. بیشترین استفاده از آن برای انتقال آب به مناطق دوردست و انتقال آب کشاورزی است. با توجه به خاصیت رطوبت در مایعات، این تانکرها باید ضدزنگ و کاملاً بهداشتی باشند. به همین دلیل معمولاً آن‌ها را از جنس استیل ضدزنگ می‌سازند تا هم در برابر مایعات و زنگ‌زدگی مقاومت کنند و هم از نظر بهداشتی قابل اعتماد باشند.

۲. تانکر ماشینی حمل آب

مخزن ماشینی حمل آب یکی از پرکاربردترین مخازن است. این تانکر برای انتقال آب آشامیدنی به مناطق دوردست، انتقال آب آشامیدنی در شرایط ضروری، انتقال آب کشاورزی، آب‌پاشی و شست و شوی خیابان‌ها و مواردی از این دست قابل استفاده است.

۳. مخزن ماشینی حمل مواد غذایی

برخی از مواد غذایی نظیر شکر مایع، روغن، آبمیوه، نوشابه و موادی از این قبیل را می‌توان به کمک کامیون تانکرها جابه‌جا نمود. البته این مواد نیز اکثراً در دسته مایعات قرار می‌گیرند اما از آنجا که ممکن است برخی از مواد خوراکی غیر مایع را نیز با آن جابه‌جا کرد، می‌توان برای آن‌ها دسته جداگانه‌ای در نظر گرفت.

۴. تانکر ماشینی حمل سوخت

یکی از مهم‌ترین استفاده‌های کامیون تانکرها، حمل سوخت است. سوخت‌هایی نظیر انواع گاز مایع، گازوئیل، بنزین، نفت خام و… را می‌توان با کمک تریلر تانکر جابه‌جا کرد. مخزن ماشینی حمل سوخت باید ایمنی لازم برای حرکت در جاده‌ها را داشته باشد تا از بروز هرگونه مشکل نظیر انفجار جلوگیری کند.

۵. مخزن ماشینی حمل مایعات شیمیایی

مواد شیمیایی همیشه در صنایع و کارخانه‌ها مورد استفاده هستند. برای انتقال بی‌خطر و ایمن آن‌ها نیاز است از کامیون تانکرها بهره بگیریم. این نوع تانکر ماشینی باید توانایی مقاومت در برابر مواد شیمیایی را داشته باشد تا با آن‌ها واکنش شیمیایی ندهد. علاوه بر این، حمل مواد شیمیایی ممکن است خطرساز باشد. لذا تمهیدات لازم برای آن، پیش از ساخت، هنگام طراحی، هنگام اجرا، زمان بارگیری و در حین حرکت باید به‌طور کامل اجرا شود.

کاربرد تانکر ماشینی

پیشنهاد مطالعه: مقاله تانکر هوایی چیست؟ معرفی جامع انواع مخزن هوایی و کاربردهای آن

۶. تانکر ماشینی حمل اسید

ویژگی اصلی اسیدها خورندگی آن‌ها است. این ویژگی در هنگام طراحی، انتخاب متریال، ساخت، بارگیری و حمل باید مورد توجه افراط ذی‌ربط واقع شود. تانکر حمل اسید باید بتواند بدون ایجاد خوردگی، نشت، پارگی و هر مشکل دیگری، اسید را به مقصد برساند؛ بنابراین باید دقت زیادی در ساخت آن صورت گیرد.

اجزای اصلی تانکر ماشینی

کامیون تانکر یا تریلر تانکر در حقیقت تانکری است که پس از طی مراحل ساخت، به‌طور دائم بر روی یک کامیون، تریلی یا هر ماشین باری دیگری متصل می‌گردد. این مخزن اجزایی دارد که بسیاری از آن‌ها متفاوت از سایر مخازن است. در این بخش به معرفی این اجزا خواهیم پرداخت.

      1. ورق مخزن
      2. پایه
      3. موج گیر
      4. درب مخزن
      5. نردبان برای بالا رفتن از آن
      6. بوشن‌های ورودی
      7. بوشن‌های خروجی و تخلیه
      8. آبگیر
      9. سرریز
      10. گلگیرها
      11. جعبه
      12. رنگ مخزن
      13. کامیون یا تریلی برای نصب
      14. اتصالات بین مخزن و ماشین

مجموعه این ابزارها به همراه مهارت و تجربه تانکر سازی، یک مخزن ماشینی می‌سازد که می‌تواند نیاز شما را برطرف نماید.

حجم، ظرفیت و ابعاد

تانکر ماشینی طیف وسیعی از ظرفیت و حجم را در برمی‌گیرد. این تانکرها از ظرفیت ۵۰۰۰ لیتر شروع می‌شود و تا ظرفیت ۱۲۰۰۰۰ لیتر نیز در بین آن‌ها وجود دارد. این بسته به تانکری است که شما سفارش می‌دهید. در مجموع می‌توان کامیون تانکرها را به دو دسته بر اساس اندازه و حجم تقسیم نمود. مخزن ماشینی بزرگ و مخزن ماشینی کوچک.

کامیون تانکرهای بزرگ معمولاً برای حمل و انتقال سوخت‌های فسیلی نظیر بنزین، گازوئیل و نفت مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته در برخی موارد می‌توان شکر مایع، شیر، آبمیوه، آب و حتی مواد شیمیایی را نیز با استفاده کامیون تانکرهای بزرگ حمل کرد. در برخی از این تانکرها چندین مخزن وجود دارد که امکان حمل چند مایع جداگانه را به‌طور هم‌زمان فراهم می‌کند. برای مثال چند نوع بنزین با کیفیت متفاوت را می‌توان با چنین کامیون تانکرهایی حمل نمود. همان‌طور که پیش‌تر نیز بیان نمودیم، حجم این تانکرها به حدود ۱۲۰ هزار لیتر (۱۲۰۰۰۰ لیتر) نیز می‌رسد.

کامیون تانکرهای کوچک معمولاً ظرفیتی کمتر از ۱۱۰۰۰ لیتر دارند. کاربرد این تانکر ماشینی برای حمل محموله‌های سبک در فاصله‌های کمتر است. برای مثال گاز مایع را می‌توان در فواصل کم، با استفاده از کامیون تانکر تحت فشار منتقل کرد. حجم چنین تانکری حدود ۱۳۰۰۰ لیتر است. همچنین برای سوخت‌رسانی به هواپیما در فرودگاه‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نکات مهم در نگهداری مخزن ماشینی

مخزن ماشینی در جاده و مسیرهای طولانی قرار می‌گیرد و مایعات با حجم زیاد را منتقل می‌کند. طی مسیرهای طولانی و رطوبت حاصل از مایعات می‌تواند تانکر ماشینی را در معرض خطر خوردگی و خرابی قرار دهد؛ بنابراین بهتر است کامیون تانکرها را به‌صورت منظم و دوره‌ای بازرسی کنید. برای کارایی بهتر کامیون تانکرها بهتر است نکات زیر را به یاد داشته باشید و به آن‌ها عمل کنید تا طول عمر مفید مخزن را افزایش دهید.

      1. نظافت و شست و شوی مخزن به‌صورت دوره‌ای و منظم
      2. بازرسی منظم مخزن و رفع خرابی‌ها و مشکلات آن
      3. تعویض به‌موقع قطعات خراب و فرسوده
      4. بررسی منظم شیرآلات و دیگر تجهیزات مخزن
      5. روغن‌کاری منظم قطعاتی که نیاز به روغن‌کاری دارند
      6. بررسی و رفع هرگونه نشتی، خوردگی، زنگ‌زدگی و مواردی از این دست
      7. رنگ‌کاری تانکر ماشینی در صورت لازم

ایمنی مخزن ماشینی

کامیون تانکر برای حمل مواد مختلف به‌خصوص انواع سوخت مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ بنابراین نیاز است تا ایمنی آن به‌صورت کامل رعایت شود. در صورتی که ایمنی تریلر تانکر به‌درستی اعمال نشود، می‌تواند حوادثی نظیر انفجار و آتش‌سوزی را به همراه داشته باشد. به این منظور لازم است نکات زیر را رعایت نمایید:

      • بازرسی منظم: همان‌طور که پیش از این بیان نمودیم، تانکر ماشینی باید به‌صورت منظم و دوره‌ای بازرسی شود تا وجود هرگونه مشکل، به‌موقع شناسایی شود. این مشکلات ممکن است مواردی نظیر نشت و مشکلات فنی باشد که توسط کارشناسان و بازرسان، قابل شناسایی است.
      • ساخت اصولی: بدیهی است که تریلر تانکر باید به‌صورت اصولی طراحی و اجرا شود؛ زیرا در غیر این صورت می‌تواند خطراتی را به همراه داشته باشد که خود را در جاده نشان می‌دهند؛ بنابراین از سفارش به تانکر سازهای بی‌تجربه خودداری کنید.
      • بارگیری صحیح: چنانچه کامیون تانکر به‌درستی بارگیری نشود، می‌تواند زمینه واژگونی در جاده را فراهم آورد.
      • سرعت مجاز: کامیون تانکرها معمولاً حامل سیالات و به‌خصوص مایعات هستند. این مایعات در سرعت بالا و سپس ترمز ناگهانی می‌توانند ماشین را از حالت تعادل خارج کنند؛ بنابراین نباید با تکیه بر موج گیرها، سرعت را از حد مجاز فراتر برد.
      • بررسی عملکرد صحیح ترمزها و سیستم‌های کنترلی: این مورد اگرچه مربوط به خود کامیون و تریلی است، اما در صورت عدم توجه به آن‌ها می‌تواند مشکل‌ساز شود؛ بنابراین پیش از اینکه بخواهید راهی جاده شوید، سیستم خودرو را بررسی کنید.
      • رانندگی صحیح با کامیون تانکر: درست است که راننده کامیون به‌طور کامل بر رانندگی مسلط است، اما برای رانندگی با تانکر ماشینی نیاز به آموزش دارد؛ زیرا بار این تریلی، سیالات مختلف است و حمل آن نیاز به ترفندهای متفاوت دارد؛ بنابراین بدون تعصب بر صبغه خود، نکات مربوط به رانندگی با تریلر تانکر و این نوع مخازن را فراگیرید تا از بروز حادثه جلوگیری کنید.

با رعایت مجموعه این نکات می‌توانید خطرات را به میزان قابل توجهی کاهش دهید و یک رانندگی بی‌خطر داشته باشید. (ان‌شاءالله)

قیمت تانکر ماشینی

همان‌طور که می‌دانید، مؤلفه‌های زیادی در تعیین قیمت کامیون تانکر مؤثر هستند. عواملی نظیر

      • جنس مخزن
      • ظرفیت مخزن
      • ضخامت ورق مخزن
      • تعداد پایه‌ها
      • نوع رنگ‌آمیزی
      • نوع شیرآلات
      • کیفیت و تعداد لوازم جانبی
      • نوع ماده ذخیره شونده
      • نوع عایق‌بندی
      • نوسانات قیمت ورق

در قیمت نهایی مخزن ماشینی تأثیرگذار هستند. با این حال اگر شما مخزن را بدون واسطه و از تانکر سازی‌ها خریداری کنید، قیمت نهایی به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

دیگر عوامل موثر بر قیمت

از طرفی ذخیره برخی مواد نیاز به بهداشت خاص و یا نوع خاصی از ورق و مواد اولیه دارد که این موارد نیز در قیمت تانکر ماشینی تأثیرگذار است. برای مثال اگر تانکر را برای انتقال آب شرب به مناطق اضطراری نظیر مناطق زلزله‌زده می‌برید، باید یک تانکر آب استریل و بهداشتی تهیه کنید. یا اگر از مخزن برای حمل و انتقال اسید استفاده می‌کنید، باید از متریالی که با اسید واکنش نشان نمی‌دهد استفاده کنید که این مورد نیز در قیمت نهایی تأثیرگذار است.

از جمله دیگر عواملی که ممکن است بر قیمت کامیون تانکر تأثیر بگذارد، تجربه و مهارت تانکر سازی است. تانکر سازی‌هایی که به‌تازگی افتتاح شده‌اند ممکن است برای جذب بیشتر مشتری، قیمت‌های بسیار پایینی ارائه دهند. در چنین مواقعی توجه داشته باشید که تجربه کمتر ممکن است کیفیت کمتری نیز به همراه داشته باشد؛ بنابراین پیش از سفارش، به‌خوبی بررسی و تحقیق کنید تا در آینده با مشکل مواجه نشوید. تانکر سازی تهران فلز با بیش از ۳۰ سال تجربه مستقیم در زمینه ساخت تانکر، آماده خدمت‌رسانی به شما مشتریان عزیز است.

نکته دیگر این است که در هنگام خرید کامیون تانکر، به نوسانات قیمت فلز مورد نظرتان نیز باید توجه کنید. این عامل نیز می‌تواند قیمت تانکر ماشینی را تحت تأثیر قرار دهد.

جمع‌بندی و سخن پایانی

در این مقاله از تانکر سازی تهران فلز به بررسی انواع کامیون تانکر، کاربردهای آن، جنس و متریال ساخت، قیمت نهایی و حجم و ظرفیت تانکر ماشینی پرداختیم. همچنین نکاتی را برای افزایش طول عمر مخزن ماشینی بیان نمودیم تا در هنگام استفاده از آن، کارایی بهتری دریافت کنید. علاوه بر این موارد، نکات مهم برای افزایش ایمنی را نیز بیان نمودیم. اگر شما نیز قصد سفارش یک تانکر ماشینی را دارید، می‌توانید با تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید. این تانکر سازی علاوه بر ساخت تانکر مورد نظر شما، به شما کمک می‌کند تا بتوانید بهترین مورد را انتخاب کنید تا بیشترین مطابقت را با نیازهای شما داشته باشد. این راهنمایی و مشاوره کاملاً رایگان است؛ بنابراین می‌توانید همین حالا تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *