مخزن هوایی چیست؟
تانکر هوایی یکی از انواع تانکرها است که بر روی یک پایه با ارتفاع زیاد قرار میگیرد. این مخزن استفادههای زیادی دارد اما بیشترین استفاده مربوط به تأمین، نگهداری و توزیع آب بهخصوص آب شرب است. مخزن هوایی با استفاده از نیروی گرانش، فشار آب را بهبود میبخشد و علاوه بر آن، به دلیل ارتفاع زیادی که دارد، هزینههای ناشی از نصب پمپ را نیز کاهش میدهد.
این تانکر میتوانند با بهرهگیری از یک معماری خیرهکننده، زیبایی خاصی برای املاک تجاری، خصوصی، پارکهای عمومی، مراکز خرید و البته مزرعهها ایجاد کنند. علاوه بر این، این سازههای مرتفع، دید بالایی را برای تابلوها و تبلیغات ایجاد میکنند که برای جذب بازدیدکنندگان یا مشتریان جدید مناسب هستند. در این مقاله از تانکر سازی تهران فلز به بررسی تانکر هوایی و مزایای استفاده از آن میپردازیم.
انواع تانکر هوایی
مخازن هوایی معمولاً توسط سازندگان مخازن، با استفاده از فولاد کربنی ساخته میشوند که ساخت آن ارزان و بسیار بادوام است. از ویژگیهای مخازن هوایی میتوان به این دو مورد اشاره کرد که نگهداری از مخازن فولاد کربنی آسان است و مخازن فلزی هوایی تا ۶۰ سال عمر میکنند. مخازن هوایی انواع مختلفی دارند که عبارتاند از:
- تانکر استوانهای یا ایستاده
- مخزن هوایی کروی
- مخزن بیضی
- تانکر نیمکره
- مخازن مکعبی
- مخازن مخروطی
در ادامه برخی از متداولترین طرحهای تانکر هوایی را بررسی میکنیم.
۱. مخزن هوایی کامپوزیت کوچک
این فناوری جدید در انتظار ثبت اختراع در بازار مخازن هوایی است. این مخزن سبک، از یک شفت بتنی و یک مخروط و استوانه فولادی تشکیل شده است. از طریق این فرآیند، زمان ساختوساز در محل با پیشریختهگری قطعات بتنی و مونتاژ مخزن در سطح زمین تسریع مییابد که منجر به ساخت قطعهای مناسب میشود.
۲. مخزن دوبل بیضی
مخازن دوبل بیضی شکل از یک دیوار جانبی استوانهای جوش داده شده به بالا و پایین و بیضی شکل ساخته میشوند و توسط تیرها و ستونهای فولادی پشتیبانی میشود. این تانکرها اغلب بهعنوان سبک استاندارد مخزن در نظر گرفته میشود.
۳. مخازن کروی
مخازن آب کروی اغلب به دلیل طراحی براق و جذابیت زیباییشناختی، محبوب هستند. این مخازن برای پالایشگاهها مورد استفاده هستند و به دلیل فشار موجود در آنها، فقط گازها را میتوانند در خود ذخیره کنند. این تانکرها در فشاری غیر از فشار اتمسفر قابل استفاده هستند. به همین دلیل پالایشگاهها از آن استفاده میکنند.
۵. ستون فلوت
مخازن هوایی ستون فلوت، فضایی را در داخل شفت فلوت برای دفاتر، انبارها، تجهیزات پمپ و موارد دیگر و همچنین ظرفیت ذخیره آب گسترده فراهم میکنند. این مخازن در مجموعه تانکرهای استوانهای یا ایستاده قرار دارند.
مزایای تانکر هوایی
تنوع ساخت مخازن به دلیل تنوع در متریال، کاربردها و نحوه استفاده از تانکر، بسیار زیاد است. هر یک از مخازن ذخیره سازی میتوانند مزایای منحصربهفردی را ایجاد کنند. در این بخش مزایای کلی استفاده از مخزن هوایی را بررسی میکنیم.
۱. تأمین فشار آب
ارتفاع مخزن ذخیره آب به آن اجازه میدهد تا آب را با نیروی بیشتری تحویل دهد. اثبات این مسئله از نظر علمی بسیار ساده است: آب به سمت نیروی گرانش جریان مییابد؛ بنابراین هر چه ارتفاع بیشتر باشد، فشار بیشتر میشود.
۲. عدم نیاز به پمپ و حذف هزینههای نصب آن
معمولاً برای خانوارهای معمولی که از مخزن ذخیره آب از جنس استیل برای مصرف آب شرب استفاده میکنند، پمپ آب لازم نیست. اگر دستگاه در ارتفاعی با فاصله کافی بالای لولهکشی خانه نصب شود، میتواند فشار لازم را ایجاد کند. علاوه بر این، برای یک تانکر هوایی آب که جهت استفاده در باغ و سایر کاربردهای خارجی نصب میکنیم، بالا بردن ارتفاع مخزن میتواند فشار مورد نیاز را ایجاد کند. به عبارت ساده، عدم اتکا به پمپ باعث صرفهجویی در هزینههای شما میشود.
۳. جلوگیری از آلودگی مخزن
نصب مخزن در ارتفاع، از ورود رسوبات شدید و سایر اجسام خارجی به مخزن جلوگیری میکند. باید بدانید که هر چه رسوب به مدت طولانیتری در مخزن آب باقی بماند، خطر آلودگی و رشد عوامل بیماریزا بیشتر میشود. تانکر هوایی میتواند با کمک به خروج رسوبات توسط فشار آب، از آلودگی آب جلوگیری نماید.
۴. دسترسی راحت برای تعمیر
تانکرهایی که در بالای زمین نصب میشوند، دسترسی آسانتری را برای تعمیر و نگهداری معمولی فراهم میکنند؛ بنابراین در صورت بروز نشتی در تانکر هوایی، شناسایی و تعمیر آن نسبتاً آسان خواهد بود. این در حالی است که اگر از مخزن زیرزمینی استفاده کنید، پی بردن به نشت مخزن بسیار مشکل خواهد بود و در مواردی، به دلیل اطلاع دیر هنگام از بروز نشتی، تانکر و امکان تعمیر آن را با مشکلات جدی مواجه میکند.
کاربرد مخزن هوایی
تانکر هوایی استفادههای زیادی دارد. برای مثال از آنها در پتروشیمی و نگهداری گازها استفاده میشود؛ اما مهمترین کاربرد تانکر هوایی در ذخیره سازی آب شرب و آب مورد نیاز برای پروژههای عمرانی است؛ زیرا بهخوبی میتواند فشار آب مورد نیاز را تأمین کند و آب را از آلودگیهای احتمالی حفظ نماید.
ظرفیت مخزن هوایی
ظرفیت تانکر هوایی بستگی به میزان آب قابل ذخیره و همچنین جامعه مصرف کننده دارد. بر این اساس ظرفیت مخازن هوایی میتواند از ۱۰۰۰ لیتر تا ۵۰۰۰۰۰ لیتر (۵۰۰ هزار لیتر) باشد. این موضوع همچنین میتواند به توان تانکر سازی مورد نظر شما محدود شود. برای مثال برخی از شرکتهای تانکر سازی تنها قادر به ساخت مخزن هوایی تا ۵۰۰۰ لیتر هستند اما برخی دیگر توان ساخت مخازن مورد نیاز شما تا ۵۰۰ هزار لیتر و حتی بیشتر را نیز دارند؛ بنابراین پیش از سفارش مخزن به توان تانکر سازی توجه نمایید.
نحوه انتخاب مخزن هوایی
هنگام انتخاب بهترین تانکر هوایی برای کاربرد خود، مهم است که ارتفاع، ساختار، ظرفیت، اندازه، شکل و الزامات حفاظت در برابر سرما و گرما را در نظر بگیرید. نصب مخزن آب با ارتفاع صحیح، جریان آب را بهطور مناسب و کارآمد در سراسر منطقهی توزیع، تضمین میکند. در این بخش پارامترهای لازم جهت انتخاب تانکر هوایی را بررسی میکنیم.
۱. ارتفاع
ارتفاع یک مخزن هوایی بر فشار آب موجود در آن تأثیر میگذارد. برجها باید حداقل میزان فشار آب لازم را در همه زمانها به کاربران داخل سیستم توزیع، ارائه دهند. اگرچه فشار استاندارد بسیار بالا است، اما ارتفاع مخزن هوایی باید برای اطمینان از حداقل فشار ثابت به تمام نقاط منطقه توزیع، کافی و مناسب باشد.
۲. اندازه و ظرفیت
هنگام انتخاب تانکر هوایی، میزان مصرف مورد انتظار و ظرفیت ذخیره سازی مخزن را در نظر بگیرید. برای اطمینان از ظرفیت کافی مخزن ذخیره آب، پیشبینیهای لازم برای تخمین آب مورد نیاز شبکه توزیع، از جمله رشد جمعیت مصرف کننده و همچنین استفادههای اضطراری، ضروری است.
۳. طراحی و ساخت
برای تعیین طراحی صحیح و مواد اولیه مورد نیاز ساخت مخزن آب، مهندسان باید کاربرد مورد نظر، کیفیت آب، فشار مورد نیاز و اثرات زیست محیطی را در نظر بگیرند. کیفیت و قوام خاک منطقه، احتمال بروز زمینلرزه، بادهای شدید و دمای شدید، همگی بر انتخاب مواد و عناصر طراحی تأثیر خواهند گذاشت. همچنین لازم است محل نصب و چگونگی نصب در میدان را در نظر بگیرید.
۴. مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی
یک مخزن هوایی در معرض خطر یخ زدن در دمای زیر صفر است که بهنوبه خود میتواند مصرف کننده را با خطرات جدی از جمله خرابی و از بین رفتن مخزن مواجه کند. انواع روشهای گرمایش مخزن آب ممکن است برای جلوگیری از یخزدگی اجرا شود. از جمله کویل بخار و یا تخلیه مستقیم بخار.
از طرفی مخزن هوایی باید بتواند در برابر گرما و پوسیدگی مقاومت کند. به همین دلیل هر تانکر باید بر اساس اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر ساخته شود.
قیمت تانکر هوایی
قیمت تانکر هوایی ممکن است برای مصرف کنندهی این تجهیزات در اولویت باشد؛ بنابراین پیش از سفارش باید در مورد آن بررسیهای لازم را انجام دهید. در حقیقت قیمت تانکر بر اساس مؤلفههای زیادی تعیین میشود. این مؤلفهها شامل تجهیزات پایههای مخزن و ارتفاع آن، ابعاد تانکر و حجم قابل ذخیره سازی، متریال و مواد اولیه ساخت تانکر، محل نصب و نیازمندیهای شرایط آب و هوایی و مواردی از این دست خواهد بود؛ بنابراین لازم است بررسیهای لازم را پیش از سفارش مخزن انجام دهید. یکی از راههای آسان برای بررسی، استفاده از نظرات کارشناسان این حوزه است. برای دریافت مشاوره رایگان میتوانید قبل از اینکه تانکر را سفارش دهید، با ما تماس بگیرید و از نظرات و مشاوره رایگان کارشناسان ما بهرهمند شوید.
جمعبندی و سخن پایانی
تانکر هوایی یکی از انواع تانکرها و مخازن ذخیره سازی است که بر روی یک پایه بلند قرار میگیرد. از این تانکر بیشتر در جهت توزیع آب در یک منطقه بهرهگیری میشود. مخزن هوایی بهخوبی میتواند فشار آب را تأمین نموده و آب را با فشار مناسب به همه مصرف کنندگان موجود در شبکه توزیع برساند. این مخزن انواع مختلفی دارد و در هنگام خرید آن باید به انواع مختلف و مؤلفههای مهم آن توجه نمود. برای خرید تانکر هوایی میتوانید با شرکت تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید.