وبلاگ

مخزن آب هوایی چیست؟ راهنمای جامع خرید منبع آب هوایی

مخزن آب هوایی چیست؟ راهنمای جامع خرید منبع آب هوایی

تانکر آب هوایی چیست؟

مخزن آب هوایی یکی از انواع مخزن آب است که با استفاده از پایه‌های بلند، در یک ارتفاع بالا قرار می‌گیرد. قرارگیری تانکر آب در ارتفاع، به افزایش فشار آب کمک می‌کنند. به‌طوری که حتی در زمان قطعی برق نیز مشکلی در فشار آب و توزیع آن وجود نخواهد داشت. این تانکر نیازمند پایه‌های قوی است تا بتواند وزن آن را در ارتفاع زیاد، تحمل کند و در برابر شرایط مختلف مقاومت نماید. تانکر آب هوایی کاربرد و مزایای زیادی دارد و در ظرفیت‌های بالا ساخته می‌شود. در این مقاله از تانکر سازی تهران فلز به بررسی کاربرد و مزایای منبع آب هوایی و انواع آن می‌پردازیم.

انواع مخزن آب هوایی

انواع مخزن آب هوایی بر اساس شکل ظاهری و جنس ماده اولیه آن به وجود می‌آید. این مخازن از نظر شکل ظاهری به‌صورت استوانه عمودی، کروی، بیضی و مکعبی هستند. از نظر جنس ماده اولیه نیز می‌توان آن را به مخزن آب فولادی، مخزن آب پلی اتیلنی، مخزن آب بتنی و… تقسیم‌بندی نمود. در ادامه هر یک از این مخازن را بررسی می‌کنیم.

۱. تانکر آب هوایی با پایه بتنی

مخازن بتنی دارای پایه‌ای از جنس بتن مسلح هستند که یک منبع بتنی برای ذخیره آب روی آن قرار دارد. این مخازن بادوام و مقاوم در برابر خوردگی هستند و برای ذخیره طولانی‌مدت آب در محیط‌های مختلف مناسب هستند. از دیگر ویژگی‌های آن می‌توان به ضد حریق و ضد آتش‌سوزی بودن آن اشاره نمود. نکته مهم این است که منبع آب هوایی بتنی را نمی‌توان جابه‌جا نمود.

۲. مخزن آب هوایی فولادی

مخزن آب هوای فولادی مخزنی است که از جنس فولاد ساخته شده است. پایه‌های این تانکر می‌تواند از جنس فولاد، آهن و یا بتن باشد اما خود تانکر را از ورق‌های فولادی می‌سازند. می‌دانید که ورق‌های فولادی انواع مختلفی دارند که دلیل تفاوت آن، تفاوت در ضخامت ورق و نوع فولاد است.

برای مثال نوعی از فولاد را به نام استیل ضدزنگ می‌شناسیم. ساخت تانکر آب هوایی با استفاده از این ورق، به تولید مخزن آب استیل هوایی می‌انجامد. از طرفی نوع دیگری از فولاد را به نام ورق گالوانیزه می‌شناسیم. این ورق یکی از بهترین ورق‌ها برای ساخت منبع آب است. به چنین منبعی، تانکر آب گالوانیزه هوایی میگوییم. از مزایای این تانکر می‌توان به طول عمر بالا و مقاومت در برابر تمامی شرایط آب و هوایی اشاره نمود.

۳. تانکر آب هوایی پلی اتیلنی

پلی اتیلن و به‌طور کلی پلاستیک، یکی از محبوب‌ترین مواد اولیه برای ساخت منبع آب است. تانکر آب پلی اتیلن هوایی، دارای طول عمر بالا و مقاومت در برابر نفوذ نور و ایجاد جلبک است. به عبارتی مخزن آب هوایی پلی اتیلنی جلبک نمی‌زند، طول عمر بالایی دارد، خورده نمی‌شود و با آب واکنش نمی‌دهد. به همین دلیل این تانکر محبوبیت زیادی دارد. از دیگر ویژگی‌های آن می‌توان قیمت پایین آن را نام برد.

۴. مخزن آب هوایی مرکب

یک مخزن مرکب هوایی استحکام فولاد را با مقاومت در برابر خوردگی بتن مسلح ترکیب می‌کند. این مخازن دارای یک تانکر یا ظرف فولادی هستند که توسط یک پایه بتنی پشتیبانی می‌شود و راه‌حلی مقرون‌به‌صرفه برای ذخیره آب در کاربردهای مختلف ارائه می‌دهد.

۵. مخازن سلسله

یک مخزن آب هوایی سلسله یا چند ستونی از چندین مخزن عمودی تشکیل شده است که از یک تانکر فولادی مرکزی برای ذخیره آب پشتیبانی می‌کند. این مخازن برای نیازهای ذخیره سازی با ظرفیت بالا مناسب هستند و اغلب در سیستم‌های تأمین آب صنعتی و شهری استفاده می‌شوند.

۶. تانکر آب هوایی کروی

مخزن آب هوای کروی، به‌صورت کروی یا بیضی است و ظرفیت ذخیره سازی کارآمد را با حداقل مساحت سطح فراهم می‌کند. این مخازن معمولاً در مناطقی با دسترسی محدود به زمین یا مواردی که ملاحظات زیبایی شناختی مهم هستند استفاده می‌شود.

۷. تانکر آب هوایی عمودی

مخزن آب هوایی عمودی را در بسیاری از نقاط دیده‌اید. در این شکل از مخزن، استوانه‌ای به شکل عمودی بر روی یک پایه فولادی یا آهنی قرار می‌گیرد و دارای ظرفیت‌های مختلفی است. این تانکر آب هوایی معمولاً از جنس پلی اتیلن و یا یکی از ورق‌های فولاد تولید می‌شود.

هر نوع سبک مخزن آب هوایی، مزایای منحصربه‌فردی را ارائه می‌دهد و بر اساس عواملی مانند ظرفیت، دوام، هزینه و شرایط محیطی انتخاب می‌شود. درک ویژگی‌های هر نوع مخزن به انتخاب مناسب‌ترین گزینه برای نیازهای خاص ذخیره آب کمک می‌کند.

کاربردهای تانکر آب هوایی

کاربرد اصلی منبع آب هوایی، تأمین آب شرب مورد نیاز یک شبکه است که می‌تواند بزرگ یا کوچک باشد. این شبکه معمولاً به آب شهری دسترسی ندارد و لازم است که آب را در تانکر نگهداری نماید تا در مواقع لزوم، از آن استفاده کند.
معمولاً در موارد زیر از مخزن آب هوایی استفاده می‌کنند:

      • تأمین آب مورد نیاز پروژه‌های عمرانی در خارج از شهر
      • تأمین آب مورد نیاز مناطق مسکونی دور از شبکه آب‌رسانی شهری
      • نگهداری آب مورد نیاز برخی مناطق روستایی
      • تأمین آب مورد نیاز کارگاه‌ها و کارخانه‌های صنعتی
      • تأمین آب مورد نیاز باغ‌ها
      • و…

این تانکرها با ظرفیت بالایی که دارند می‌توانند آب مورد نیاز را به میزان کافی در خود ذخیره کنند و با فشار مناسب، آن را توزیع نمایند.

خرید منبع آب هوایی

مزایای منبع آب هوایی

در مقالات پیشین با برخی از انواع مخزن آب آشنا شدیم و ویژگی‌ها و مزایای آن‌ها را دانستیم. هر مخزنی مزایای خود را دارد و برای برخی از کاربردها استفاده می‌شود. نکته مهم این است که در هنگام انتخاب، خریدار بتواند مزایا و معایب هر یک را با انتظارات و نیازهای خود مطابقت دهد و موردی را انتخاب نماید که بیشترین تطابق را با نیازهای خود دارد. در این بخش مزایای مخزن آب هوایی را برسی می‌کنیم.

۱. تأمین فشار آب

موقعیت قرارگیری مخزن آب هوایی به آن اجازه می‌دهد تا آب را با نیروی بیشتری به سمت لوله‌ها هدایت کند. توجیه این مسئله از نظر علمی ساده است: آب به سمت نیروی گرانش جریان می‌یابد؛ بنابراین هر چه ارتفاع بیشتر باشد، فشار بیشتر می‌شود. بر اساس مطالعات متعدد، اگر یک واحد بیش از ۳۰ متر بالاتر از سطح زمین قرار گیرد، افزایش قابل توجهی در حدود ۳۰۰ پاسکال در فشار آب به وجود می‌آید.

۲. عدم نیاز به پمپ برای تأمین فشار مناسب

معمولاً برای خانوارهای معمولی که از مخزن آب هوایی برای مصارف روزانه خود استفاده می‌کنند، پمپ آب لازم نیست. اگر تانکر آب هوایی در ارتفاعی با فاصله کافی بالای لوله‌کشی خانه نصب شود، می‌تواند فشار کافی را ایجاد کند. علاوه بر این، برای یک تانکر آبی که فقط برای تأمین آب باغ و سایر کاربردهای خارجی است، بالا بردن تانکر احتمالاً فشار مناسبی را ایجاد می‌کند. به عبارت ساده، عدم اتکا به پمپ باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های شما می‌شود. این صرفه‌جویی در هزینه مربوط به هزینه‌های تأمین برق برای روشن کردن پمپ، خرید پمپ و هزینه‌های ناشی از نصب آن است.

۳. عدم ایجاد رسوب و آلودگی

به دلیل اینکه تانکر آب هوایی در ارتفاع بالا نصب می‌شود، رسوبات و آلودگی‌های معلق در آب در کف تانکر ته‌نشین نمی‌شود. بلکه همراه فشار آب، از منبع خارج می‌شود. باید بدانید که هر چه رسوب به مدت طولانی‌تری در تانکر آب باقی بماند، خطر آلودگی و رشد عوامل بیماری‌زا بیشتر می‌شود. در این باره تانکر آب هوایی بسیار خوب عمل می‌کند و رسوب و آلودگی را در خود نگه نمی‌دارد.

۴. دسترسی راحت برای تعمیرات

هر وسیله‌ای که در بالای زمین نصب شده باشد، دسترسی آسان‌تری را برای تعمیر و نگهداری معمول فراهم می‌کند. این مورد در مقایسه با تانکر زیرزمینی بیشتر نمود پیدا می‌کند. برای تعمیر مخزن زیرزمینی باید زمین را حفر و سپس تانکر را عیب‌یابی و تعمیر نمود؛ اما در مخزن آب هوایی این عملیات وجود ندارد. در صورت بروز نشتی، شناسایی و تعمیر آن نسبتاً آسان خواهد بود. به همین دلیل است که اکثر ارائه دهندگان تانکر هوایی، نردبان رایگان را نیز به همراه تانکر ارائه می‌دهند.

۵. تأمین آب اضطراری

مخزن آب هوایی به‌عنوان اجزای حیاتی سیستم تأمین آب اضطراری عمل می‌کند. در هنگام قطع برق، خرابی پمپ یا سایر اختلالات در شبکه توزیع آب، منبع آب هوایی به‌راحتی در دسترس است. این امر از عرضه مداوم خدمات ضروری مانند آتش‌نشانی، بهداشت و سلامت عمومی پشتیبانی می‌کند؛ بنابراین می‌تواند بدون وقفه در مواقع اضطراری آب‌رسانی را ادامه دهد و از رفاه و امنیت آب در سطح جامعه تحت پوشش، حمایت کند.

۶. زیبایی شناسی و بهره‌وری استفاده از زمین

مخزن آب هوایی را می‌توان به‌گونه‌ای طراحی کرد که محیط اطراف خود را تکمیل کرده و به جذابیت زیبایی شناسی چشم‌انداز کمک کند. علاوه بر این، ذخیره سازی آب در ارتفاع توسط مخزن آب هوایی، کارایی استفاده از زمین را به حداکثر می‌رساند و آن را برای مناطق شهری و پرجمعیت که در آن، فضا محدود است، ایده‌آل می‌کند.
این مزایا تانکر آب هوایی را جزء لاینفک سیستم‌های زیرساخت آب می‌کند.

اجزای یک منبع آب هوایی

هر مخزن آب هوایی دارای ۴ جزء اصلی و اساسی است که نبود هر یک از آن‌ها می‌تواند کارکرد تانکر را مختل نماید. این ۴ جزء عبارت است از:

      1. تانکر: این بخش وظیفه نگهداری از آب را بر عهده دارد.
      2. پایه‌ها: پایه‌ها برای نگهداری تانکر در ارتفاع کاربرد دارد. این جزء باید به حدی قوی باشد و محکم در زمین قرار گیرد تا بتواند وزن تانکر پر را تحمل کند و با مشکلی مواجه نگردد.
      3. لوله‌کشی: آب از طریق لوله‌ها بین تانکر و شبکه آب‌رسانی حرکت می‌کند.
      4. پمپ ورودی: زمانی که می‌خواهیم مخزن آب هوایی را پر کنیم، باید از نیروی برق کمک بگیریم؛ زیرا آب نمی‌تواند سربالایی حرکت کند و به یک نیروی محرکه نیاز دارد. این نیرو توسط پمپ ورودی تأمین می‌گردد. توجه نمایید که این پمپ با پمپ‌های دیگری که بر روی برخی مخازن نصب می‌شود و وظیفه تأمین فشار آب را بر عهده دارد متفاوت است؛ زیرا منبع آب هوایی به پمپ تأمین فشار نیازی ندارد.

اندازه و ظرفیت مخزن آب هوایی

معمولاً مخزن آب هوایی را برای آب‌رسانی به یک شبکه بزرگ می‌سازند؛ بنابراین اندازه آن باید بزرگ باشد. البته این بستگی به شبکه توزیع دارد. برای آب‌رسانی به یک ساختمان کوچک، یک تانکر آب هوایی ۱۰۰۰ لیتری کفایت می‌کند. در حالی که اگر دایره آب‌رسانی بیش از یک ساختمان باشد، باید اندازه‌های بزرگ‌تری را در نظر گرفت.

به‌طور معمول ظرفیت این مخازن از ۱۰۰۰ لیتر تا ۵۰۰۰۰۰ لیتر است. به این معنی که شما می‌توانید هر حجمی بین این اعداد را سفارش دهید. کافی است با تانکر سازی مورد نظر خود تماس بگیرید. تانکر سازی تهران فلز با بیش از ۳۰ سال سابقه در زمینه ساخت انواع تانکر آماده دریافت انواع سفارش است.

قیمت تانکر آب هوایی

همان‌طور که در بخش اجزای مخزن آب هوایی برشمردیم، تانکر آب هوایی دارای ۴ جزء اصلی است؛ بنابراین قیمت هر یک از این اجزا بر قیمت نهایی تانکر تأثیرگذار است. با این توضیح عوامل تأثیرگذار بر قیمت مخزن آب هوایی عبارت است از:

      1. حجم و ظرفیت تانکر: هراندازه حجم و ظرفیت مخزن آب هوایی بیشتر باشد، نیازمند ابعاد بزرگ‌تری از ورق برای ساخت است؛ بنابراین قیمت منبع آب هوایی افزایش می‌یابد.
      2. ضخامت ورق: ضخامت ورق نیز تأثیر مستقیمی بر قیمت نهایی تانکر آب هوایی دارد. هرقدر ضخامت ورق بالاتر باشد، قیمت مخزن آب هوایی بالاتر است.
      3. جنس ورق: اینکه جنس ورق تانکر از کدام‌یک از انواع فولاد باشد، بر قیمت تانکر آب هوایی تأثیر می‌گذارد. ورق‌های مقاوم‌تر قیمت بالاتری دارند.
      4. جنس پایه‌ها: اینکه پایه منبع آب هوایی از چه جنسی باشد، می‌تواند قیمت تانکر را تغییر دهد. پایه‌های فولادی قیمت بالاتری دارند.
      5. ارتفاع مخزن: از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت مخزن آب هوایی، ارتفاع آن است. هرچه ارتفاع بیشتر باشد، نیازمند لوله‌کشی بیشتر و پایه‌های بلندتر است.
      6. شبکه آب‌رسانی: هرچه تانکر و شبکه توزیع بزرگ‌تر باشد، نیاز به لوله‌کشی بیشتری دارد؛ بنابراین قیمت آن بالاتر خواهد بود.

جمع‌بندی و سخن پایانی

مخزن آب هوایی یکی از انواع مخزن آب است که در ارتفاع نصب می‌شود و دارای پایه‌های بلند است. این ارتفاع کمک می‌کند تا فشار آب بدون استفاده از پمپ، به اندازه کافی باشد و نیاز به پمپ فشار آب را منتفی می‌کند. تانکر آب هوایی مزایای زیادی دارد که کاربرد آن را نسبت به دیگر مخازن آب بیشتر می‌کند. یکی از این مزایا، فشار مناسب و دیگری، تعمیر راحت است. معمولاً منبع آب هوایی را از جنس فولاد و یا پلی اتیلن می‌سازند تا در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، کارایی خود را از دست ندهد و عمل آب‌رسانی ادامه پیدا کند. برای سفارش انواع تانکر می‌توانید با تانکر سازی تهران فلز تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *